Κρήτη: «Πέρασαν» τον έλεγχο τα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Πρέπει να διαβάσετε

  • Την άριστη ποιότητα των θαλασσινών διαπίστωσαν για ακόμη μια χρονιά οι ελεγκτές Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι οποίοι βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στην ιχθυόσκαλα της Σούδας. 

Όπως δήλωσε στο Creta24, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων Μιχάλης Καστρινάκης, «Η ποιότητα ήταν το ίδιο καλή με τις προηγούμενες χρονιές και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο κόσμος μπορεί να φάει άφοβα, να εμπιστευτεί τις αισθήσεις του πριν τα αγοράσει, ειδικά πριν τα καταναλώσει».

Ο κ. Καστρινάκης πρόσθεσε πως η κίνηση φέτος ήταν μειωμένη πράγμα το οποίο ενδεχομένως να αποδίδεται στις υψηλές τιμές προς τον καταναλωτή, ενώ ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Οι οδηγίες στο τι να προσέξουν οι καταναλωτές είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές, με τον κύριο Καστρινάκη να τονίζει:

  • Τα νωπά αλιεύματα, είτε είναι χταπόδια, είτε οστρακοειδή ή αχινοί θα πρέπει να έχουν μια ευχάριστη οσμή (θάλασσας) ή να μην έχουν καθόλου
  • Τα χταπόδια και τα καλαμάρια θα πρέπει να είναι γυαλιστερή η επιφάνεια τους, συμπαγής σε μια ελαφρά πίεση και να μην σπάνε
  • Τα οστρακοειδή θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά (αν είναι ελαφρά ανοιγμένα θα πρέπει με κάποιο ελαφρό άγγιγμα να κλείνουν αμέσως)
  • Τα βαζάκια με τους αχινούς θα πρέπει να αναγράφουν τα στοιχεία της εγκεκριμένης εγκατάστασης η οποία τα τυποποίησε
  • Οι νωπές γαρίδες θα πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα, να μην αποκολλούνται τα πόδια τους και να έχουν ευχάριστη οσμή

Όλα τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται και ως κατεψυγμένα και ως αποψυγμένα και όπως τόνισε ο κ. Καστρινάκης  «Τα αποψυγμένα ειδικά θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που να λέει στο σημείο της πώλησης ότι είναι προϊόν απόψυξης από εγκεκριμένη εγκατάσταση»

Όσον αφορά τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά τον ταραμά ο κ. Καστρινάκης τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ομοιόμορφη σύσταση, να μην είναι ξεραμένος, να μην έχει όξινη ή πικρή γεύση και να μην έχει ταγγίσει.

Ο Μιχάλης Μπαγιαρτάκης, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, ανέφερε ότι οι τιμές των θαλασσινών είναι λίγο πιο ακριβές από πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο τα κυδώνια από 18 ευρώ έχουν φτάσει τα 21, η τιμή του χταποδιού έχει αυξηθεί 1 ευρώ από πέρυσι ενώ τόνισε ότι και τα μύδια είναι πιο ακριβά από πέρυσι κατά 1,5 ευρώ. 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα