Κρήτη: H ενεργειακή κρίση «γονατίζει» τους Δήμους – Έκκληση από τον Γ. Μαρινάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι συνεχείς ανατιμήσεις, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των Δήμων της Κρήτης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για «θέμα προτεραιοτήτων» καθώς όπως τόνισε υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις, που είναι πάνω από την χρηματοδότηση του κράτους. «Ποτέ δεν ήταν επαρκής για τα σχολεία μας. Στην καθαριότητα, ο Δήμος φέτος έχει δαπανήσει επιπλέον 275 χιλ. από ότι θα στείλει το κράτος, του οποίου ο προγραμματισμός είναι ανεπαρκής, για να έχουμε καθαρά σχολεία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας. Το κράτος συνέχεια μεταθέτει ευθύνες και υποτίθεται μας δίνει αρμοδιότητες. Χωρίς τους πόρους βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Πριν από 15 ημέρες, ξεκίνησε ένας διάλογος με την ηγεσία του ΥΠΕΣ και θα συνεχιστεί την Τετάρτη στην Αθήνα, λόγω νόσησης του κ. Υπουργού. Για να μας πουν, ότι θα υπάρξει μια μικρή βοήθεια για τα σχολεία και για τους Δήμους, όμως δεν θα είναι τόση, όσο η πραγματική ζημιά που θα υποστούμε».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως οι Δήμοι, θα κάνουν το καθήκον τους ενώ όσον αφορά το Ρέθυμνο, βρίσκεται σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία. «Έχουμε υπογράψει τη σύμβαση αλλαγής ολόκληρου του οδοφωτισμού. Αυτό από μόνο του είναι μια μείωση πάνω από 30-40%. Αυτό ισχύει με τους δείκτες των τιμών που υπήρχαν όταν ξεκινήσαμε τις μελέτες, με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια θα είναι μικρότερη. Η επίπτωση πάντως θα είναι πολύ σοβαρή, θα το νιώσουμε όχι με την έννοια ότι θα αποσβέσουμε την επένδυση το ίδιο γρήγορα, αλλά δεν θα είναι το ίδιο με τις μεγάλες αυξήσεις της ενέργειας. Ο Δήμος θα κάνει ότι μπορεί, πρέπει όμως και οι δημότες, οι δημόσιοι λειτουργοί να καταλάβουν ότι σπαταλάμε δημόσιους πόρους που θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο σημαντικά πράγματα. Στα σχολεία παρατηρείται σπατάλη στην ενέργεια και το νερό, όλοι πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους».

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην πορεία του τουρισμού, λέγοντας πως είναι μια καλή χρονιά για τους ανθρώπους που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται τα προηγούμενα χρόνια.  «Την έξαρση του τουρισμού όμως, την πληρώνουν οι Δήμοι που υποχρεώνονται να έχουν περισσότερη καθαριότητα, ενεργοποίηση, ενέργεια.  Αυτό που ισχύει από παλαιότερα είναι ότι το τέλος διαμονής, το παίρνει το κράτος, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά παρά μόνο εδώ. Αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους αυτούς εμείς, δεν θα πέσει το επίπεδο καθαριότητας των πόλεων και των δήμων μας. Θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα