Τον προβληματισμό του για την στρατηγική του εμβολιαστικού προγράμματος στην Κρήτη εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς.

Με τους εμβολιασμούς να μην έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά ποσοστά, η Περιφέρεια μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε αναμένεται να στείλει επιστολή στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με την οποία θα ζητά να χορηγούνται τα εμβόλια όλων των εταιρειών από όλες τις εμβολιαστικές γραμμές στο νησί, προκειμένου η επιλογή εμβολίου να μην αποτελεί «εμπόδιο» για τους κατοίκους περιοχών, στις εμβολιαστικές γραμμές των οποίων μέχρι τώρα γίνονται εμβολιασμοί με συγκεκριμένα σκευάσματα.

Ο κ. Βαμβακάς ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό δεν ήταν το μοναδικό εμπόδιο στην πορεία των εμβολιασμών στο νησί, οι οποίο θα είχαν σίγουρα επιταχυνθεί με την δημιουργία ενός mega εμβολιαστικού κέντρου στο Ηράκλειο, όπως είχε ζητήσει με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.

«Το θέλαμε όλοι και το ζητούσαμε όλοι. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν γινόταν ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο Ηράκλειο, θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τα νοσοκομεία να κάνουν την δουλειά τους σε άλλους τομείς και θα μπορούσε να προσέλθει κόσμος για να εμβολιαστεί πολύ περισσότερος», ανέφερε ο κ. Βαμβακάς και συνέχισε:

«Αυτό δεν έγινε και είναι άξιο λόγου το ότι δεν έγινε γιατί η Κρήτη είναι ένα μεγάλο νησί, το Ηράκλειο μια μεγάλη πόλη και θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλοί. Και υπήρχαν και οι προϋποθέσεις και ο χώρος να γίνει.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας τόνισε παράλληλα πως είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης έναρξης των εμβολιασμών κατ΄ οίκον καθώς πολλοί άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί λόγω της αδυναμίας τους να μετακινηθούν. «Το δεύτερο που δεν έγινε, ακόμα περιμένουμε τις προαναγγελίες από τα μέσα του Μαΐου για τις κινητές εμβολιαστικές μονάδες που θα κάνουν εμβολιασμούς στο σπίτι. Περιμένουμε, έχουν πει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί αυτό το κομμάτι», δήλωσε.

«Πρέπει να βοηθήσουν και οι ιδιώτες γιατροί, που το έχουν ζητήσει να βοηθήσουν στο κομμάτι των εμβολιασμών. Υπάρχουν εμβόλια όπως το μονοδοσικό που μπορούν να βοηθήσουν οι ιδιώτες γιατροί, όπως και με της AstraZeneca», σημείωσε ο κ Βαμβακάς τονίζοντας πως ο προσωπικός γιατρός είναι εκείνος που εμπιστεύονται οι πολίτες και θα έπρεπε ήδη να έχουν ενεργοποιηθεί στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Τέλος σημείωσε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται κεντρικά, η Κρήτη έμεινε εκτός «Γαλάζιας Ελευθερίας». «Από την άλλη να θυμίζω ότι η Κρήτη δεν είχε μπει στην προτεραιοποίηση των νησιών που έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί.  Και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένας ορεινός όγκος, όπως στο Ρέθυμνο, που δεν είναι έυλοκη η μετακίνηση των κατοίκων. Εκεί θα μπορούσε να βοηθήσει αυτός ο μαζικός εμβολιασμός».