Αίτημα προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να καταθέσει η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να επισπευσθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών στο νησί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Λάμπρος Βαμβακάς μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη για όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, αφού στον νομό οι εμβολιασμοί παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα ο κ. Βαμβακάς τόνισε πως αντίστοιχα «χαμηλά» ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχει και το Ηράκλειο, ωστόσο επειδή πρόκειται για έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό, δεν προκαλεί τον ίδιο προβληματισμό.

«Ο λόγος που έγινε αυτή τη σύσκεψη, ήταν για να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι και ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουμε για να αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός», ανέφερε ο κ. Βαμβακάς ο οποίος σημείωσε πως το γεγονός πως πολλές εμβολιαστικές γραμμές της ενδοχώρας κάνουν εμβολιασμούς μόνο με το σκεύασμα της ΑstraZeneca, είναι ένας από τους λόγους που οι εμβολιασμοί στην Κρήτη έχουν μείνει …πίσω, καθώς όσοι ήθελαν να εμβολιστούν με άλλο σκεύασμα θα έπρεπε να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα. Ο κ. Βαμβακάς τόνισε πως αυτή η «δυσκολία» υπάρχει τόσο στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου αλλά και σε περιοχές του Ηρακλείου όπως η Βιάννος και το Αρκαλοχώρι.

Από τη στιγμή που οι πολίτες όλων των ηλικιών μπορούν πλέον να επιλέξουν το εμβόλιο το οποίο επιθυμούν, η Περιφέρεια θα ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή να χορηγούνται όλα τα εμβόλια από όλες τις εμβολιαστικές γραμμές στο νησί. Επιπλέον θα τονιστεί η ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα εμβόλια για την κάλυψη του νησιού αλλά και να επισπευσθεί η λειτουργία των Κινητών Εμβολιαστικών Μονάδων, τόσο για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών αλλά και για τα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το έγγραφο που θα σταλεί στην επιτροπή θα αφορά συνολικά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε όλη την Κρήτη», τόνισε ο κ. Βαμβακάς ο οποίος ξεκαθάρισε πως η στρατηγική για τους εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα και άρα και στο νησί χαράσσεται κεντρικά από τα αρμόδια όργανα.

Ο κ. Βαμβακάς επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη σημασία των εμβολιασμών, τονίζοντας πως τις τελευταίες 15 ημέρες ο εμβολιαστικός ρυθμός στο νησί είναι σταθερός με 5.000 – 6.000 εμβολισμούς ανά ημέρα τις καθημερινές και 4.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος σημείωσε πως παρατηρείται μια στασιμότητα στα νέα ραντεβού, ειδικά σε ότι αφορά το εμβόλια της AstraZeneca, με το οποίο πλέον είναι ελάχιστοι εκείνοι που επιλέγουν να εμβολιαστούν.