Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος μετά τα Χανιά βρέθηκε στο Ρέθυμνο για να ενημερώσει εκπροσώπους φορέων αλλά και τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα γίνουν στους δασικούς χάρτες αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται.

Πρώτο και βασικό ζήτημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το οποίο ο κ. Σκρέκας τόνισε πως πολύ σύντομα θα λυθεί με νομοθετική παρέμβαση.

«Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Αναλύσαμε διεξοδικά τις πρωτοβουλίες, διοικητικές και νομοθετικές που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα για να επιλύσουμε τα πρόδηλα σφάλματα, αλλά και τις αδικίες οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στους δασικούς χάρτες. Προχωράμε άμεσα σε οριζόντιες παρεμβάσεις, με εσωτερικές διαδικασίες, δηλαδή από τη διοίκηση, για να διορθώσουμε όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και δίχως κανένα κόστος. Οι αγρότες ανέφεραν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών τα οποία και καταγράψαμε προκειμένου να επιλυθούν με τις διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε».

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες πριν προχωρήσουν στις αιτήσεις αντιρρήσεων να καταθέσουν αίτηση διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων ώστε να μην επιβαρυνθούν με το κόστος του παραβόλου.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου και τους δημάρχους του νομού ενώ παράλληλα στη συνάντηση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του τεχνικού και γεωτεχνικού επιμελητηρίου αλλά και του δικηγορικού συλλόγου.

Εκτός από το θέμα του ιδιοκτησιακού αλλά και των διορθώσεων που θα υπάρξουν ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως δεν κινδυνεύουν ο αγροτικές επιδοτήσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος οι αγρότες αποχώρησαν από το κτίριο της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου που από ήταν υπό κατάληψη εδώ και δέκα περίπου μέρες.

Ικανοποίηση Κεφαλογιάννη για την έκβαση της σύσκεψης

Ως ένα «επόμενο βήμα» χαρακτήρισε την σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Ρέθυμνο για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει από τους δασικούς χάρτες, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης. «Έχω διαβεβαιώσει τους συμπολίτες μας, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιλύσει μια σειρά από διαδικασίες που αφορά τους δασικούς χάρτες». 

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε, πως σήμερα πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους φορείς και ξεκαθαρίστηκε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν το επόμενο διάστημα, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Θα γίνει μια αυτόματη διαδικασία διόρθωσης σφαλμάτων χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης. Στη συνέχεια με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δοθεί λύση τόσο στο ιδιοκτησιακό όσο και σε άλλα ζητήματα που ανέκυψαν».

Ωστόσο, όσον αφορά τη διαδικασία των δασικών χαρτών και ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε πως δεν θα επηρεαστούν οι επιδοτήσεις. «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία να μπορέσουμε να τα θέσουμε ξανά στο υπουργείο.  Υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης να δοθούν στο τέλος, ώστε οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν ένα αναπτυξιακό εργαλείο που έχει ανάγκη ο τόπος».