Κρήτη: 57 άτομα χάθηκαν ή τραυματίστηκαν σε δύσβατα σημεία – Οι περιπτώσεις που κινητοποίησαν τους πυροσβέστες

Σε πενήντα εφτά περιπτώσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού ως «σοβαρά συμβάντα» κλήθηκαν οι πυροσβέστες να επέμβουν για τη διάσωση εκείνων που κινδύνευσαν και ζήτησαν βοήθεια από την αρχή του έτους μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Creta24.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, αν όχι στις περισσότερες, δε θα χρειαζόταν η κινητοποίηση του μηχανισμού, εάν τα άτομα που βοηθήθηκαν είχαν λάβει τα μέτρα τους. Τι σημαίνει αυτό; Εάν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, εάν είχαν χάρτες, εάν γνώριζαν, όπως όφειλαν τη μορφολογία του εδάφους και εάν δεν είχαν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους, η οποία δεν ήταν σύμφωνη με το τί πραγματικά μπορούσαν να κάνουν. Και οι επεμβάσεις αυτές που φυσικά έπρεπε να γίνουν για τη σωτηρία των ανθρώπων που κινδύνευαν δεν θα χρειαζόταν να συμβούν εάν οι διασωθέντες ήταν πιο προσεκτικοί.

Το πρώτο περιστατικό της χρονιάς που διανύουμε σημειώθηκε στις 4 Ιανουαρίου όταν ένας 57χρονος έπεσε και τραυματίστηκε σε δύσβατη περιοχή. Χρειάστηκαν τέσσερις πυροσβέστες που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Τρεις ημέρες μετά σε περιοχή των Χανίων υπήρξε πτώση μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε γκρεμό και χρειάστηκε η ανάσυρση της σε ασφαλές σημείο από πυροσβέστες που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Στις 14 Ιανουαρίου εγκλωβίστηκαν στο Οροπέδιο Καθαρού στο νομο Λασιθίου λόγω χιονόπτωσης εφτά άτομα, τα οποία και απεγκλωβίστηκαν από 11 πυροσβέστες με τρία οχήματα και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στο φαράγγι θερίσου στα Χανιά τον περασμένο Φεβρουάριο μια γυναίκα τραυματίστηκε σε δύσβατο σημείο όπου χρειάστηκαν δυνάμεις της Π.Υ για να τη μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο από όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο.

Στις 14 Μαρτίου, πέντε Γερμανοί  περιπατητές έχασαν τον προσανατολισμό τους στο Οροπέδιο Λασιθίου αλλά εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Μια άλλη παροχή βοήθειας θα μπορούσε να μην είχε γίνει εάν ένας 34χρονος αλλοδαπός δεν είχε διασχίσει μία δύσβατη περιοχή των Σφακίων.

Στις 13 Απριλίου στο φαράγγι της Αράδαινας ένας 46χρονος αλλοδαπός βρέθηκε τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή Μαρμαρά του δήμου Σφακίων οι πυροσβέστες κλήθηκαν για τη μεταφορά από δύσβατη περιοχή ενός 77χρονου από τη Γερμανία!

Σε ένα άλλο φαράγγι, αυτό των Μύλων στο δήμο Ρεθύμνης μία 44χρονη Γερμανία τραυματίστηκε κατά την περιήγησή της και χρειάστηκε να στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη μεταφορά της σε ασφαλές σημείο.

Σε δύσβατο μονοπάτι τραυματίστηκε ένας 62χρονος εσθονικής υπηκοότητας, ο οποίος μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο και παραλήφθηκε από το ασθενοφόρο.

Ένας ακόμα τραυματισμός μιας γυναίκας από τη Σουηδία κι ενός 21χρονου Φινλανδού σημειώθηκαν στο Κουρταλιώτικο φαράγγι στο νομό Ρεθύμνου τον περασμένο Μάη, οπότε και τότε επενέβησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.

Λίγες ημέρες μετά σε περιοχή της Σητείας ακολούθησε ο τραυματισμός ενός 61χρονου περιπατητή από την Ιταλία.

Ένας ακόμη τραυματισμός ηλικιωμένου που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Χανίων μετά την εξόρμησή του σε δύσβατο σημείο του δήμου Καντάνου και Σελίνου.

Μία άλλη περίπτωση αφορά σε έναν 73χρονο, ο οποίος αποπροσανατολίστηκε στη θέση «Βάμος» του δήμου Καντάνου και Σελίνου τον περασμένο Ιούνιο.

Δύο Βελγίδες ηλικίας 54 και 52 ετών στα Λευκά Όρη κάλεσαν σε βοήθεια γιατί έχασαν το δρόμο και χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός για τον εντοπισμό τους.

Όμως κι ένας 83χρονος Βρετανός τον περασμένο Ιούλιο, τραυματίστηκε σε δύσβατο σημείο  σε περιοχή των Χανίων. Πυροσβέστες τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν σε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Στα στοιχεία που έχει καταγράψει η Πυροσβεστική υπάρχουν κι άλλοι ηλικιωμένοι αλλά και νεότερης ηλικίας άτομα, τα οποία ζήτησαν την βοήθεια των Αρχών είτε γιατί έχασαν το δρόμο είτε γιατί τραυματίστηκαν και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα