Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ζητεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με φόντο την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Τα όσα λέει ο κ. Σαρηγιάννης έρχονται να προστεθούν στις σφοδρές ανησυχίες των ειδικών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με εκτιμήσεις για 2.500 νεκρούς έως το τέλος του έτους και για ασφυκτικές πιέσεις που θα δεχτούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η πρόταση βόμβα από Σαρηγιάννη

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κατέθεσε πρόταση για υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού για όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και τους εμβολιασμένους. Παράλληλα βασιζόμενος στα επιδημιολογικά μοντέλα για την πανδημία, εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού θα φτάσουν τα 5.000 στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ οι θάνατοι κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τους 60.

Υπογράμμισε δε ότι η πορεία του ιού θα είναι αυξητική στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ κάλεσε την τοπική κοινωνία να εμπλακεί στην καμπάνια του εμβολιασμού ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Λουκίδης: Θα υπάρξουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα

«Είμαστε σε μια φάση που το κράτος αποφάσισε η κοινωνία και η οικονομία να μείνουν ανοιχτές. Σίγουρα εάν αυτά τα πράγματα που βλέπουμε συνεχίζουν να αυξάνονται, είναι σίγουρο πως σε τοπικό επίπεδο -παρόλο που λένε πως δεν θα παρθεί κανένα μέτρο- θα υπάρξουν κάποια μέτρα που θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη διασπορά», είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας Σ. Λουκίδης και συνέχισε:

«Η Αττική το τελευταίο 3μηνο έχει μια σταθερότητα στα περιστατικά της. Φαίνεται πως υπάρχει πίεση στο Βόρειο τμήμα της χώρας και στο επίπεδο υγειονομικής υποστήριξης και δεν υπάρχει γενικά μια προσπάθεια περιορισμού, αντίθετα υπάρχει προσπάθεια διασποράς. Ο κόσμος έχει κουραστεί κι ολας».

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό προσπαθούμε να το βάλουμε σε ένα καλούπι και να πούμε πως η πανδημία οδηγείται από τους ανεμβολίαστους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τη δυνατότητα της 3ης δόσης με πρώτη ομάδα τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους», συνέχισε ο κ. Λουκίδης.

Πηγή: ethnos.gr