Σαρηγιάννης στο CRETA: Αύξηση των τεστ και στους εμβολιασμένους

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αυξητική πορεία βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης επιταχύνεται ο αριθμός αναπαραγωγής, δηλαδή το πόσους ανθρώπους αναμένεται να μολύνει κάποιος θετικός φορέας είναι 1,2 και κάθε τιμή πάνω από τη μονάδα, σημαίνει αύξηση της πανδημίας. «Αυτή η τιμή, το 1,2, έχει αρχίσει να ανεβαίνει σταθερά από τις 10 του μήνα και σε λίγες ημέρες μόνο φτάσαμε σε αυτό το νούμερο. Μιλάμε για μια επιταχυνόμενη αυξητική πορεία, η οποία αυτή τη στιγμή περιμένουμε να επιδεινωθεί με την έννοια ότι πηγαίνουμε στη χειρότερη περίοδο του χρόνου, καθώς το κρύο μας κάνει να μένουμε πιο πολύ μέσα σε κλειστούς χώρους, να συγχρωτιζόμαστε. Η προστασία που προσδίδει η ηλιοφάνεια και η υψηλή θερμοκρασία δεν υπάρχει πια στο βαθμό που υπήρχε το καλοκαίρι και άρα και αυτό το χάνουμε σαν όπλο, οπότε αυτό που μένει είναι ο εμβολιασμός και βεβαίως τα τεστ». 

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε πως δεν έχουμε έναν αυξητικό ρυθμό και αυτό είναι στην ουσία το πραγματικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Ταυτόχρονα ο αριθμός των τεστ, που είναι αυτός που μας κράτησε από το να αυξηθεί περαιτέρω η πορεία της πανδημίας από το Σεπτέμβριο, όπου είχαμε ανέβει σε περίπου 500 χιλ. τεστ την ημέρα από τα 70 χιλ. που ήμασταν τον Αύγουστο, και αυτό βοήθησε εξαιρετικά στο να σταθεροποιηθούμε σε μια μέση τιμή παρά το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, δραστηριότητες κλπ. Τα 500 χιλ. τεστ έχουν μειωθεί τώρα σε 200-300 χιλ. τεστ την ημέρα ενώ αντίστοιχα τον Μάιο τον προηγούμενο, όταν είχαμε καταφέρει πραγματικά να αποκλιμακώσουμε την πανδημία, είχαμε φτάσει στα 600 χιλ. τεστ. Αυτό, γιατί ήταν υποχρεωτικό να κάνεις ένα self test για να πας στη δουλειά σου. Εγώ θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γυρίσουμε σε αυτό το καθεστώς, να κάνεις ένα self test για να πας στη δουλειά σου άσχετα αν είσαι εμβολιασμένος ή όχι, καλό είναι να προστατευτούμε όλοι. Επιπλέον, σταματάμε γρήγορα την αλυσίδα της διασποράς γιατί ειδικά ένας εμβολιασμένος που θα μολυνθεί και μπορεί να μολύνει, είναι πολύ πιθανό να μην έχει σοβαρά συμπτώματα ακριβώς γιατί είναι εμβολιασμένος, αυτή είναι η ουσιαστική προστασία που δίνει το εμβόλιο. Όμως θα μπορεί να μολύνει. Άρα είναι σημαντικό να τον ανιχνεύσουμε νωρίς, να δούμε ότι είναι θετικός και εκεί να σταματήσουμε την αλυσίδα διασποράς».

Ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, λέγοντας πως οποιαδήποτε δραστηριότητα κοινωνική που φέρνει πολύ κόσμο μαζί, χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορωνοϊού, είναι ένας μηχανισμός μετάδοσης. «Ας είμαστε συνειδητοποιημένοι γι’ αυτό, και εμβολιασμένοι να είμαστε υπάρχει ένα 10-12% πιθανότητα να υπάρξει μόλυνση. Άρα δε το σταματάς αν βρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλο χωρίς μάσκα. Δική μου πρόταση είναι ότι αφού αρκετός κόσμος ταυτόχρονα είναι εμβολιασμένος σε ένα ποσοστό πάνω του 50% στη Β. Ελλάδα κοντά στο 60% συνολικά στη χώρα. Είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν παρελάσεις και να γίνουν με ταυτόχρονα υγειονομικά πρωτόκολλα όχι μόνο για τους παρελαύνοντες αλλά και για το κοινό που το παρακολουθεί. Είναι ένα θέμα συνειδητοποίησης της άσκησης της ελευθερίας. Όπου θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Η αρετή εδώ σημαίνει ότι εφαρμόζω τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να προστατεύσω εμένα και τους γύρω μου.  Αυτό είναι αρετή στην προκειμένη περίπτωση, άρα λοιπόν αν θέλουμε να κάνουμε παρελάσεις, πρέπει να το κάνουμε με αρετή και τόλμη».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι εφικτό να γίνουν οι παρελάσεις με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και επιτήρηση αυτών αλλά ταυτόχρονα και με άμεση αύξηση του αριθμού των τεστ. « 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα