Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, 2026
7.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κίνα: Εκτόξευση εσόδων και πατεντών στον κλάδο των τσιπ

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κίνα στοχεύει στην απεξάρτηση από ξένες τεχνολογίες με αποτέλεσμα οι εγχώριοι κατασκευαστές τσιπ να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 50% κινεζικό εξοπλισμό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μέσω κρατικών εγκρίσεων και διαγωνισμών προμηθευτών και στοχεύει σε έναν αυτάρκη εφοδιασμό ημιαγωγών. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα.

Οι αιτήσεις που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό εγχώριου εξοπλισμού κατά κανόνα απορρίπτονται, ωστόσο προβλέπεται περιθώριο ευελιξίας για πιο προηγμένες γραμμές παραγωγής, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη κινεζική τεχνολογία. Στρατηγικός στόχος των κινεζικών αρχών παραμένει η πλήρης μετάβαση σε εργοστάσια που θα λειτουργούν αποκλειστικά με εξοπλισμό εγχώριας κατασκευής.

Θεαματική άνοδος για τον κλάδο των ημιαγωγών
Η συγκεκριμένη πολιτική φαίνεται ήδη να ενισχύει σημαντικά την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών. Η Naura Technology Group, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού τσιπ στη χώρα, ανακοίνωσε έσοδα ύψους 16 δισ. γιουάν (περίπου 2,29 δισ. δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία κατέθεσε 779 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, αριθμό που είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τις υποβολές των ετών 2020 και 2021, γεγονός που αντανακλά την επιτάχυνση της τεχνολογικής εξέλιξης και της εγχώριας καινοτομίας.

Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε και η AMEC (Advanced Micro-Fabrication Equipment China), βασικός ανταγωνιστής της Naura στον τομέα του εξοπλισμού ημιαγωγών. Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 5 δισ. γιουάν (714 εκατ. δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο του 2025, αυξημένα κατά 44%, ενώ την ίδια περίοδο υπέβαλε 259 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Παράλληλα, η εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού για την κατασκευή τσιπ, όπως μηχανήματα χάραξης και καθαρισμού, αρχίζει να αντικαθιστά εξοπλισμό που μέχρι πρότινος προμηθεύονταν κινεζικά εργοστάσια από ξένους ομίλους, όπως η Lam Research και η Tokyo Electron. Χάρη σε αυτή την πρόοδο, η Κίνα έχει πλέον φτάσει περίπου στο 50% αυτάρκειας σε κρίσιμες τεχνολογίες παραγωγής ημιαγωγών, περιορίζοντας την εξάρτησή της από το εξωτερικό και ενισχύοντας τη βιομηχανική της αυτονομία.

 

Πηγήiediseis.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα