Καρκίνος: Οι θεραπευτικές εξελίξεις

Πρέπει να διαβάσετε

Όλες οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις συζητήθηκαν στο Συνέδριο Κλινικής και Μεταφραστικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

«Σήμερα πλέον η θεραπεία του καρκίνου δεν περιλαμβάνει μόνο χημειοθεραπεία που την έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά περιλαμβάνει και νέες κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες. Η μεν ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται πλέον στους περισσότερους όγκους και οι στοχευμένες θεραπείες εφαρμόζονται επιλεκτικά σε ασθενείς που η μοριακή γονιδιακή ανάλυση του όγκου ανιχνεύει ότι ο όγκος έχει κάποια ευάλωτη περιοχή στο γενετικό του υλικό, την οποία εκμεταλλευόμαστε για να κάνουμε μια στοχευμένη θεραπεία, που είναι πιο αποδοτική, πιο αποτελεσματική για τον άρρωστο και πολλές φορές και καλύτερα ανεκτή απ’ότι η χημειοθεραπεία. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής τόσο της ανοσοθεραπείας, όσο και της στοχευμένης θεραπείας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Γιατί έχουμε ασθενείς, ακόμη και με μεταστατική νόσο, στους οποίους με αυτά τα φάρμακα μπορούμε να ελέγξουμε τη νόσο για πολλά χρόνια» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Μαυρουδής, κάνοντας λόγο για εξατομικευμένη θεραπεία. «Η εξέλιξη της επιστήμης μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε την καλύτερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή με τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και αυτό εξασφαλίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Το μεγάλο θεραπευτικό βήμα στον καρκίνο

Ως προς τις δυνατότητες πλήρους ίασης μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ο κ. Μαυρουδής ξεκαθάρισε πως η αρρώστια του καρκίνου είναι πολύπλοκη. «Δεν είναι μια απλή αρρώστια στην οποία ένα φάρμακο θα φέρει την ίαση. Πρώτα απ’όλα είναι πολλές διαφορετικές μορφές. Καρκίνος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετά χρόνια. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτήν τη στιγμή για ίαση του καρκίνου. Εκτός από επιλεγμένες περιπτώσεις – μιλάω για μεταστατική νόσο- σε πρώιμη νόσο η ίαση επιτυγχάνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά σε προχωρημένη νόσο η ίαση μπορεί να επιτευχθεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Μπορούμε όμως αυτήν τη στιγμή να ελέγξουμε τη νόσο ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να ιαθούν. Έχουμε τη δυνατότητα να την ελέγξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο θεραπευτικό βήμα. Δεν είναι απλά τα πράγματα με τον καρκίνο. Δεν είναι μια αρρώστια που υπήρξε και θα πάψει να υπάρχει στο εγγύς μέλλον. Είναι μια αρρώστια η οποία είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας και θα την έχουμε για χρόνια μαζί μας, αλλά μπορούμε σήμερα να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

Στο μεταξύ, υπήρξε πρόβλημα με κάποιους ασθενείς που καθυστέρησαν τη διάγνωση του καρκίνου λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ξεκινούν πλέον τη θεραπευτική αντιμετώπιση, σε προχωρημένο στάδιο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα