Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καρκίνος: Η πανδημία μείωσε τους προσυμπτωματικούς ελέγχους

Πρέπει να διαβάσετε

Το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» παρουσιάστηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η παθολόγος, ογκολόγος και πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη, ανέφερε πως πρόκειται ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού, όταν το περασμένο φθινόπωρο η απώλεια της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα. «Βλέπουμε ότι μέσα σε 6 – 7 μήνες, είναι πραγματικότητα για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα πρόγραμμα προληπτικό, προσυμπτωματικού ελέγχου, κάτι που άλλες χώρες το έχουν κάνει από το ’70. Είναι πολύ σημαντικό βήμα. Καταρχάς ήταν μια καλά οργανωμένη, πολύ κομψή παρουσίαση, πολύ κοντά στους ασθενείς με καρκίνο, μιας και τον πρώτο λόγο τον πήρα 3 γυναίκες που έχουν νοσήσει και έδειξαν τον τρόπο που πρέπει, η κάθε μία από εμάς αλλά και ο καθένας μας, να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Στη συνέχεια δόθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αφορούν 1,3 εκ. γυναίκες, 50 – 69 ετών και κάθε δύο χρόνια, είναι μια διαφορετικότητα, αυτό που οι ογκολόγοι, λέμε από τα 40 και πάνω να κάνουν μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα δημόσιας υγείας, ενός προσυμπτωματικού ελέγχου μιας χώρας».

Πρόσθεσε δε, πως αρχικά τέθηκαν στο επίκεντρο οι συγκεκριμένες ηλικίες και το χρονικό πλαίσιο, όμως αυτό θα επανεξεταστεί σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. «Το σημαντικό, που είπαν οι άνθρωποι της κυβέρνησης, ήταν ότι ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που το κράτος πάει στην γυναίκα και όχι το ανάποδο. Θα έρθει η πολιτεία να ενημερώνει την κάθε γυναίκα να κάνει τον έλεγχο».

Η κα. Σαριδάκη εξήγησε πως μία γυναίκα θα μπορεί να επιλέξει τον χώρο στον οποίο βρίσκεται διότι δεν θα ζητηθεί από μια γυναίκα που μένει στην Κρήτη να μεταβεί στην Αθήνα για τη μαστογραφία. «Το σύστημα δεν θα στείλει αύριο 1,3 μηνύματα, μην περιμένουν όλες οι γυναίκες να λάβουν κάτι αύριο. Αυτό είναι κάτι που θα έχει μια διακύμανση μέσα στο χρόνο και έχει νόημα, διότι αυτό που συζητούσαμε στην Επιτροπή που ορίστηκε για να υπάρξει ένας προγραμματισμός, πίσω από αυτή την ανακοίνωση, είναι το ταξίδι της ασθενούς. Δηλαδή δεν μας αφήνει να κάνουμε μόνο τις εξετάσεις, πρέπει να τις δει κάποιος, ένας ακτινολόγος, ανάλογα με την εξέταση, ένας κλινικός ιατρός και ενδεχομένως να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα που πάλι προβλέπεται».

Σύμφωνα με την κα. Σαριδάκη, ήδη από το πρώτο εξάμηνο του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού είναι γεγονός, ότι χάθηκαν εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, στις χώρες που υπήρχε. «Φανταζόμαστε τι έγινε στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε ήδη, βλέπουμε αυξημένες διαγνώσεις σε ποσοστό αλλά και καθυστερημένες διαγνώσεις. Το υπουργείο το γνωρίζει, η κα. Αγαπιδάκη που έχει δουλέψει πολύ το πρόγραμμα και ήταν συντονίστρια σήμερα, είναι πολύ ευαισθητοποιημένη σε αυτό το θέμα και νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη φάση, υλοποιήθηκε το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, η κα. Σαριδάκη σημείωσε πως δεν αποκλείεται το πρόγραμμα να διευρυνθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου αλλά και με άλλα είδη καρκίνων που μπορούν να προληφθούν. «Πολύ σημαντικά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, σε σχέση με το τι μπορεί να κάνει κάποιος πριν τον προσυμπτωματικό έλεγχο, καλές συνθήκες ζωής, δεν καπνίζουμε, ασκούμαστε, τρώμε υγιεινά, δεν κάνουμε υπερκατανάλωση αλκοόλ, έχει τη σημασία του, γιατί δείχνει κατά τη γνώμη μου μια πολιτεία που θέλει την υγεία του πολίτη».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα