«Καμπανάκι» για τις μεταδοτικές ασθένειες από τις πλημμύρες – Στην Θεσσαλία στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας από την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Στην πληττόμενη Θεσσαλία, που η κανονικότητα δεν έχει επανέλθει ακόμη από τις καταστροφικές πλημμύρες την κακοκαιρίας Daniel, θα βρίσκονται μέχρι το Σάββατο, στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να συνδράμουν στις δειγματοληψίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ακόμη απειλούν την δημόσια υγεία των κατοίκων.

Από την Θεσσαλία, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας και Προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης μίλησε στο Creta24 για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη στην περιοχή.

«Το νερό είναι ακόμη ακατάλληλο σε πολλά μέρη της Θεσσαλίας και δεν έχει δοθεί για κατανάλωση. Υπάρχουν επιβαρύνσεις σε χημικούς ρύπους που περνούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των αγροτικών προϊόντων που θα καλλιεργηθούν και επειδή σε όλες τις περιφέρειες οι επόπτες δημόσιας υγείας είναι λίγοι λόγω υποστέλεχωσης, ήρθαμε ενισχυτικά να τους βοηθήσουμε, να κάνουμε δειγματοληψίες, να δούμε τι γίνεται με τα κουνούπια, τι γίνεται με τα ποντίκια και με τα νεκρά ζώα». 

Και επειδή η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και έντονα καιρικά φαινόμενα καταγράφονται όλο και πιο συχνά, ο κ. Παπαδάκης, επεσήμανε πως αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και οργάνωση σε επίπεδο Κρήτης, στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων που θα προκαλέσουν αυτές τις επιπτώσεις για την δημόσια υγεία. Τόνισε μάλιστα και ο ίδιος από την πλευρά του, την ανάγκη δημιουργίας τοπικών κέντρων δημόσιας υγείας, κάτι που είχε επισημάνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο με τον νέο Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

«Να το δούμε και ως μια καλή άσκηση επί του πεδίου, επί πραγματικών γεγονότων και συνθηκών που ήταν πάρα πολύ ακραίες. Να έχουμε την εμπειρία να οργανώσουμε δράσεις προληπτικές, για να δούμε ποιες δομές πλήττονται και κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Δηλαδή τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης καταστρέφονται. Γι’αυτό πρέπει εκ των προτέρων να έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο, να τα έχουμε χαρτογραφήσει και πρέπει να δημιουργηθούν τοπικά κέντρα δημόσια υγείας».

Οι υγειονομικές αρχές στην Θεσσαλία παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται περιστατικά λεπτοσπείρωσης και άλλες μεταδοτικές ασθένειες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα