Κ. Φασουλάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Το φθινόπωρο ο φάκελος για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στην UNESCO

Πρέπει να διαβάσετε

Τι κι αν το τρέξιμο της προεκλογικής περιόδου είναι έντονο, κάποιες διαδικασίες και έργα, τουλάχιστον, στον τομέα του πολιτισμού, δεν έχουν σταματήσει.

Η συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Κώστα Φασουλάκη, που επί σειρά ετών είχε το «χαρτοφυλάκιο» του πολιτισμού, στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τη Μαρία Μπινιχάκη, έβγαλε ειδήσεις για δύο πολύ σημαντικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς: την ένταξη των μινωικών ανακτόρων στην UNESCO και την αναστήλωση του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά.

«Μέσα στο φθινόπωρο ο φάκελος για τα Μινωικά Ανάκτορα»

Όπως είπε ο κ. Φασουλάκης, με βάση τον σχεδιασμό και την ενημέρωση που έχει η Περιφέρεια Κρήτης, τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, θα υποβληθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο φάκελος με τις πρώτες αξιολογήσεις ή παρατηρήσεις για την ένταξη των έξι Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για τα ανάκτορα της Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, των Μαλίων, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας.

«Ίσως τον επόμενο μήνα υποβάλλεται ο φάκελος, για τον οποίο έχει την ευθύνη το υπουργείο πολιτισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τη μελέτη. Ξέρουμε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη θα υποβληθεί αρχικά ο φάκελος με τις πρώτες αξιολογήσεις ή παρατηρήσεις».

«Το φθινόπωρο και η ένταξη της αναστήλωσης του Αγίου Μηνά σε χρηματοδοτικό εργαλείο»

Μέσα στο φθινόπωρο όμως φαίνεται πως, σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, θα υπάρχουν εξελίξεις και σχετικά με το έργο της αναστήλωσης του ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

Το αναγκαίο έργο με τις παρεμβάσεις στερέωσης αναστήλωσης και αποκατάστασης θα γίνει με βάση την μελέτη που έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια και έχει εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Πρόσφατα εξασφαλίσαμε την χρηματοδότησή του. Αυτό δεν είναι αυτονόητο, θέλει συνεχιζόμενη δουλειά. Έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες. Είχαμε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να κάνει την προγραμματική σύμβαση. Εδώ και 133 χρόνια δεν είχε γίνει στον Άγιο Μηνά ούτε μία μεγάλη ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης. Οι σεισμοί και ο χρόνος έχουν δημιουργήσει  τεράστιες πληγές με μεγάλους κινδύνους. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού και με την εκκλησία και είμαστε στην επόμενη φάση, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό εργαλείο και πιστεύουμε ότι το 2024 να έχουμε και την δημοπράτηση του έργου».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Φασουλάκη στον ΣΚΑΪ Κρήτης:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα