Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχων καταλληλόλητας κτιρίων που θα στεγάσουν προσωρινά μαθητές του Δήμου Ηρακλείου, έως ότου λυθεί το πρόβλημα στέγασης σε οικίσκους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Αντώνη Περισυνάκη, προχώρησαν σε σχετικές αυτοψίες για να διαπιστώσουν πως οι καταλληλότερες αίθουσες είναι αυτές του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου, στην Νέα Αλικαρνασσό.

Ωστόσο, το ΚΕΚ δημιουργεί εμπλοκές υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για τον εξοπλισμό που βρίσκεται εντός των αιθουσών. Παρά το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευθεί για την προστασία του χώρου και τον καθαρισμό του, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη, ανέφερε πως αυτό ήταν μια απόφαση ανάμεσα στις πολλές, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ αλλά και τον ΟΑΕΔ. «Κάναμε τηλεφωνήματα χθες από την Επιτροπή δεν υπήρχαν χώροι. Υπάρχει το Γυμναστήριο του ΕΛΜΠΕΑ που πήγε ο κ. Αναστασάκης όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται τροποποίηση. Πρέπει να μπουν οι γυψοσανίδες, πήγαμε σήμερα στις αίθουσες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ήρθε η κα. Κουτεντάκη, ήταν και οι αρμόδιοι εκεί. Πραγματικά έχουν 10 αίθουσες πολύ καλές, κατάλληλες, βέβαια ενηλίκων καθώς έχουν μέσα υπολογιστές και υπήρξε μια επιφύλαξη. Τους είπαμε ότι θα μπουν παιδιά Πέμπτης και Έκτης τάξης, είπαν ότι θα αποφασίσουν γιατί θα γίνει συμβούλιο. Το αίτημα στάλθηκε πάντως με τις υπογραφές της Επιτροπής και περιμένουμε απάντηση». 

Σύμφωνα με την κα. Αρχοντάκη, οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ότι το 24ο και 31ο έχουν πρόβλημα και συνεπώς θα μακροημερεύσει η επιδιόρθωση των ζημιών. «Οι γονείς αντέδρασαν δεν ήθελαν την βάρδια πρωί – απόγευμα που προτάθηκε. Υπήρξε η ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ την Τρίτη το πρωί θα περίμενα τους φορείς να πάρουν τηλέφωνο στο δήμο και να πουν έχω μια αίθουσα εδώ, να έρθει κάποιο σχολείο να πει ότι εγώ μπορώ να φιλοξενήσω κάποια παιδιά. Είναι μια κρίσιμη κατάσταση. Το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου, ήρθε και είπε ότι μπορεί να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο αν μακροημερεύσει η επισκευή του».

Η κα. Αρχοντάξη εξέφρασε το δικό της «παράπονο» λέγοντας πως περίμενε κάποιο τηλεφώνημα από τους αρμόδιους, προκειμένου να προσφέρουν έστω και μια σχολική αίθουσα. Παράλληλα, ανέφερε πως δίπλα από τις Σχολές αυτές λειτουργεί το 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το οποίο επίσης προτάθηκε ωστόσο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών. «Το επισκεφθήκαμε κι αυτό, δυστυχώς όμως δεν μας εξυπηρετεί. Παρόλο που δεν πρέπει τα παιδιά του δημοτικού να αυλίζονται στον ίδιο χώρο με μεγαλύτερα παιδιά».

Μάλιστα, η κα. Αρχοντάκη επεσήμανε πως σε περίπτωση θετικής απάντησης από το Επιμλητήριο Ηρακλείου, υπάρχει συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης για να παραλάβουν δύο λεωφορεία τα παιδιά και να επιστρέφουν ξανά στο χώρο. «Το ΚΕΚ είναι πολύ κοντά, δεν θα έχει μεγάλη διαδρομή. Το ΕΛΜΕΠΑ όμως είναι μακριά».

Την ίδια στιγμή, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει κάποια παρέμβαση καθώς όπως δήλωσε υπάρχει ένα επίσημο όργανο, το οποίο θα αποφανθεί για το αίτημα του δήμου. 

Από την πλευρά της, η κα. Αρχοντάκη τόνισε πολλοί φοβούνται μήπως το «προσωρινό» γίνει «μόνιμο». Συμπλήρωσε δε, πως υπάρχει το οικόπεδο στο Λιμάνι που παλαιότερα ήταν το 6ο Γυμνάσιο και υπάρχει η υποδομή. «Προτάθηκαν από τους γονείς και άλλες λύσεις αλλά δεν είναι τόσο απλό. Είπαν να πάνε στα φροντιστήρια, μα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί οι αίθουσες είναι για 10 παιδιά. Δεν είναι τόσο απλό στα ξενοδοχεία, δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά. Επίσης στο Πολιτιστικό, υπάρχουν αίθουσες συναυλιών, είναι κατασκευασμένο για άλλο, έχει κάγκελα και σκάλες, είναι εντελώς διαφορετικό». 

Κλείνοντας, η κα. Αρχοντάκη ανέφερε πως οι γονείς των παιδιών είναι σύμφωνοι για το Τεχνικό Επιμελητήριο, ωστόσο ο δήμος Ηρακλείου βρίσκεται στο… «περίμενε». «Από τη θητεία μου έχω καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αυξήσουμε τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο, που διαχρονικά υπολείπεται. Έχουμε πρόβλημα αιθουσών. Αίθουσες προκατασκευασμένες φτιάξαμε. Εξασφαλίσαμε οικόπεδο για το Μπετεινάκη. Ετοιμαζόμαστε στην Κηπούπολη να αγοράσουμε ένα μεγάλο συγκρότημα. Δεν κάθεται άπραγη η δημοτική αρχή. Υπάρχουν προβλήματα αλλά μιλάμε για ένα φυσικό φαινόμενο, που πρέπει να το δούμε όλοι μαζί και να το αντιμετωπίσουμε».