Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχων καταλληλότητας κτιρίων που θα στεγάσουν προσωρινά μαθητές του Δήμου Ηρακλείου, έως ότου λυθεί το πρόβλημα στέγασης σε οικίσκους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Αντώνη Περισυνάκη, προχώρησαν σε σχετικές αυτοψίες για να διαπιστώσουν πως οι καταλληλότερες αίθουσες είναι αυτές του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου, στην Νέα Αλικαρνασσό.

Κι αυτό γιατί είναι πολύ καλά συντηρημένες, βρίσκονται σε ανεξάρτητο κτίριο από το ΕΠΑΛ, έχουν αύλειο χώρο και είναι έξι σε αριθμό, όσες δηλαδή χρειάζονται για τη μετεγκατάσταση των τμημάτων του 24ου και 31ου Δημοτικού.

Εκτός από τα προβλήματα του σχολείου της Γερωνυμάκη, εξετάστηκαν και τα θέματα του 7ου Δημοτικού. Για την συγκεκριμένη περίπτωση, εξετάζονται λύσεις μετεγκατάστασης ανά τάξη.

Έτσι, υπάρχουν τέσσερις αίθουσες στο 17ο Δημοτικό για να στεγάσουν την Α’ και Β’ τάξη, καθώς και 2 αίθουσες στο 53ο και 54ο Δημοτικά που βρίσκονται πολύ κοντά στο συγκρότημα του 7ου.

Για τις υπόλοιπες ελλείψεις, εξετάζονται λύσεις ανεύρεσης αιθουσών, με τη δημοτική αρχή να θεωρεί πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Το πρόβλημα που προκύπτει ωστόσο σε σχέση με την εξεύρεση προσωρινής λύσης, είναι ότι το ΚΕΚ δημιουργεί εμπλοκές υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για τον εξοπλισμό που βρίσκεται εντός των αιθουσών. Παρά το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευθεί για την προστασία του χώρου και τον καθαρισμό του, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης. Γι’ αυτό άλλωστε και στο τραπέζι, έχει τεθεί έως και η λύση της «επίταξης», την οποία ωστόσο η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει σε έσχατη περίπτωση, αφού προς το παρών επιχειρείται μια συμβιβαστική λύση, για το καλό της Παιδείας και των μαθητών.

Παρ’ όλα αυτά και με δεδομένη την άρνηση του ΚΕΚ, η Δημοτική Αρχή ήδη εξετάζει κι άλλες εναλλακτικές, όπως αυτές χώρου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που αφενός έχουν χιλιομετρικό πρόβλημα κι αφετέρου δεν λύνουν πλήρως όλα τα ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι λύσεις που αναζητούνται, δεν είναι μόνιμες αλλά προσωρινές κι έχουν προκύψει από τις μεγάλες ελλείψεις οικίσκων που υπάρχουν και τις μακρινές ημερομηνίες παράδοσης, που προσδιορίζονται σε διάστημα δύο μηνών.

Η προσπάθεια βεβαίως δεν σταματά, ενώ εκφράζεται η αισιοδοξία πως το συντομότερο δυνατό θα μπορέσει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα σε κανένα.