Ηράκλειο: «Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο για την απομάκρυνση 23 δέντρων

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 23 δέντρα αναμένεται να απομακρυνθούν το επόμενο διάστημα από τους δρόμους του Ηρακλείου.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Ευγενία Στυλιανού, ανέφερε πως στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα από τα θέματα που τέθηκε «επί τάπητος», ήταν η πρόταση της Διεπιστημονικής Επιτροπής – που συστάθηκε στον απόηχο της πτώσης του φονικού δέντρου στην Λ. Δημοκρατίας, που στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Μητρέλο για την απομάκρυνση 14, αρχικώς, δέντρων.

Έτσι λοιπόν, το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής συζητήθηκε στο χθεσινό Δ.Σ. όπου αποφασίστηκε, ότι και τα 23 δέντρα που περιλαμβάνονται στο αρχικό πόρισμα, πρέπει να απομακρυνθούν από τους δρόμους του Ηρακλείου, με δεδομένο όπως τόνισε η κα. Στυλιανού, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος ενόργανος εξοπλισμός, που θα μπορεί να διαγνώσει το τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό του κάθε δέντρου. 

«Το επίμαχο δέντρο αλλά και άλλα που βρίσκονται στην πόλη μας, δεν έχουν ενδείξεις εξωτερικά, ότι κάτι υπάρχει εσωτερικώς που να σχετίζεται με την σήψη του ξύλου» τόνισε η κα. Στυλιανού, η οποία εξήγησε πως από το 2021, υφίσταται συνεργασία μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΕΛΜΕΠΑ, που αφορά στην εξοικείωση και τη διεύρυνση των δεδομένων που θα πρέπει η Υπηρεσία Πρασίνου να ελέγξει.

Σύμφωνα με την κα. Στυλιανού, με βάση την απόφαση του Δ.Σ. προχωρούν οι απομακρύνσεις 23 δέντρων που βρίσκονται μεταξύ άλλων, στην Λεωφόρο Δημοκρατίας αλλά και στην περιοχή του Μασταμπά.  «Χθες το βράδυ αποφασίστηκε επίσης, η αφαίρεση δέντρων από ένα πευκώνα, που βρίσκεται στα Δειλινά για λόγους εξυγίανσης του ίδιου του πευκώνα. Υπάρχει «ανταγωνισμός» μεταξύ των πεύκων και με βάση έγγραφο του Δασαρχείου, που έχει την εποπτεία, θα πρέπει να αφαιρεθεί ένας μεγάλος αριθμός. Η Υπηρεσία Πρασίνου, μέσα από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα επιχειρήσει εκεί και θα δημιουργήσει συνθήκες επισκεψιμότητας».

Την ίδια στιγμή, στο «κάδρο» έχουν προστεθεί και οι κουτσουπιές, είδος στο οποίο ανήκει το δέντρο το οποίο αποκόπηκε και έπεσε την περασμένη Παρασκευή, στην περιοχή της Χανιωπόρτας. Όπως εξήγησε η κα. Στυλιανού, έχει παρατηρηθεί ότι το τελευταίο διάστημα αυτό το είδος δέντρου, έχει προσβληθεί από ένα μύκητα του ξύλου, ο οποίος ανάλογα με το πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει στο ξύλο, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πτώση. 

Κλείνοντας, η κα. Στυλιανού ανέφερε πως η Διεπιστημονική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης, όπου αναμένεται να αξιολογηθούν τα υπόλοιπα, από τα 40 αυτά, δέντρα. «Θα ελεγχθούν όλα τα δέντρα της πόλης» διεμήνυσε η ίδια.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα