Ηράκλειο: Πώς εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού στην ηλικιωμένη

Πρέπει να διαβάσετε

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Κέντρου Γονιδιωματικής στο Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με την «Καθημερινή», καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις μεταλλάξεων του βρετανικού στελέχους Β1.1.7 μέσα στην κοινότητα. Οι δύο περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη και στα Πατήσια δεν συνδέονται με τις πύλες εισόδου της χώρας. Τα δύο αυτά κρούσματα εντοπίσθηκαν τυχαία. Στην πρώτη περίπτωση, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστήρια που δείχνουν τη διαφορά στο σημείο S (spike=αγκάθι), που είναι το χαρακτηριστικό του βρετανικού στελέχους. Αυτό φαίνεται ότι κινητοποίησε την ομάδα του εργαστηρίου στο Ηράκλειο, η οποία έστειλε το δείγμα στην Αθήνα, που το ταύτισε στη βάση δεδομένων της με την επίμαχη μετάλλαξη.

Πώς όμως βρέθηκε αυτό το στέλεχος στη συγκεκριμένη γυναίκα (είναι σε καραντίνα); Υποθέσεις γίνονται πολλές, σύμφωνα με το δημοσίευμα και μία από αυτές έχει να κάνει με τον εντοπισμό τον Οκτώβριο του στελέχους Β1 επισκέπτριας από το εξωτερικό στην Κρήτη, ενός στελέχους που θα μπορούσε να εξελιχθεί στο Β1.1.7. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Υγείας, το στέλεχος που ταυτίσθηκε με τη μετάλλαξη Β1.1.7 δεν είναι το μόνο προερχόμενο από την Κρήτη που εξετάζεται. Τουλάχιστον 10 ακόμα δείγματα βρίσκονται υπό εξέταση. Το δείγμα από τα Πατήσια συνελέγη από την Α΄ ΥΠΕ, που στέλνει την εξέταση των τεστ μοριακού ελέγχου στο Κέντρο Γονιδιωματικής. Το δείγμα του συγκεκριμένου ασθενούς, που επίσης δεν είχε ταξιδέψει, είχε μεγάλο ιικό φορτίο.

Όπως σας αποκάλυψε χθες το Creta24, αρκετά ύποπτα στελέχη του μεταλλαγμένου κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη και εξετάζονται αυτή τη στιγμή με ιδιαίτερη προσοχή. Έπειτα και την επιβεβαίωση του πρώτου μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στο Ηράκλειο, η Πολιτική Προστασία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την ιχνηλάτηση των στενών επαφών της ηλικιωμένης γυναίκας που εντοπίστηκε θετική, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά.

«Η ύπαρξη του μεταλλαγμένου ιού σε ένα άτομο όπως το συγκεκριμένο προβληματίζει, γιατί δείχνει ότι η μετάλλαξη υπάρχει στην κοινότητα» δήλωσε στο Creta24, o Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, προσθέτοντας πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, μόνο δύο δεν έχουν σχέση με ταξίδι και συγκεκριμένα αυτά που εντοπίστηκαν χθες σε Ηράκλειο και Αθήνα. «Επίσης, καμία από τις στενές τους επαφές δεν έχουν σχέση με ταξίδι» διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Η συγκεκριμένα μετάλλαξη δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα αλλά είναι μεταδοτική» ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, διαβεβαιώνοντας πως το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας Κρήτης, έχει αναπτύξει όλες τις τεχνικές, ώστε να μπορεί να εντοπίζει ύποπτα δείγματα του μεταλλαγμένου ιού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα