Ηράκλειο: «Γονατίζει» την εστίαση η ενεργειακή κρίση – Υπερχρεωμένο το 80% των επιχειρήσεων

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης στο Ηράκλειο, αφού η ενεργειακή κρίση απειλεί την βιωσιμότητά τους.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες έχουν συσσωρευτεί από την μακρά περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και τα αυξημένα κόστη λόγω της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε το καλοκαίρι αφού η τουριστική κίνηση μπορεί να χαρακτηρίστηκε από μεγάλους αριθμούς στις αφίξεις, αυτό όμως δεν αποτυπώθηκε και στα ταμεία των επιχειρήσεων.

«Οι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν με πακέτα all inclusive, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν από τα ξενοδοχεία για να καταναλώσουν», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νίκος Ρηγάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, με τα καταστήματα να λαμβάνουν λογαριασμούς «φωτιά» και τους ιδιοκτήτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

«Το 80% των επιχειρήσεων του Ηρακλείου είναι υπερχρεωμένες», σημείωσε ο κ. Ρηγάκης διαμηνύοντας πως η εστίαση δεν θα αντέξει χωρίς μέτρα στήριξης.

«Το κομμάτι του ενεργειακού κόστους είναι εκείνο που μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι επιχειρηματίες αναζητούν πλέον τρόπους να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση.

«Θα πρέπει να αλλάξουν τα μενού μας, θα πρέπει να δούμε τα ωράριά μας. Είναι πολύ δύσκολα για μας», δήλωσε ο κ. Ρηγάκης και τόνισε πως ήδη πολλές επιχειρήσει έχουν έρθει αντιμέτωπες με διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρεών.

«Πρέπει να δούμε πιο βαθιά το θέμα της εστίασης γιατί προέρχεται από μια μεγάλη περίοδο επιβολής μέτρων λόγω της πανδημίας και ακόμα δεν έχει ορθοποδήσει. Δε μπορούμε πια να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας και να τις κρατήσουμε ανοιχτές και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα τσουνάμι που θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές μας», κατέληξε ο κ. Ρηγάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα