Ηράκλειο: Έλεγχος και αμέσως πρόστιμο χωρίς προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Πρέπει να διαβάσετε

Δεκάδες είναι ήδη τα ακαθάριστα οικόπεδα που έχουν εντοπιστεί σε περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, για τα οποία μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την επιβολή προστίμων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, από τους πρώτους ελέγχους με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, κινείται η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων σε 40 περιπτώσεις.

Η διαφοροποίηση φέτος, είναι ότι με τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας, σε περίπτωση εντοπισμού ακαθάριστου οικοπέδου, επιβάλλεται αμέσως και το πρόστιμο στον παραβάτη, καθώς η προθεσμία για τον καθαρισμό έχει λήξει από 30 Απριλίου.

«Επίσης υπάρχει κατώτατο όριο προστίμου, δεν υπάρχει πρόστιμο για την αντιπυρική προστασία κάτω από 200 ευρώ», ανέφερε χαρακτηρισιτκά ο κ. Παττακός, ο οποίος πρόσθεσε πως «η δημοτική αστυνομία δεν πανηγυρίζει. Σκοπός είναι η εφαρμογή της πυροσβεστικής διάταξης. Οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης έχει ακαθάριστο οικόπεδο, πρέπει να προβεί στον καθαρισμό του».

Έκκληση στους πολίτες να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς.

«Αν μετά την επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας ο ιδιοκτήτης δεν καθαρίσει το οικόπεδό του, επεμβαίνει ο δήμος για τον καθαρισμό του. Καλούμε τους δημότες να καθαρίσουν τα ακίνητά τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τη ζωή όλων των πολιτών».

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Επισημαίνεται ότι, φέτος δεν θα αποσταλούν οι γνωστές ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες όπου τους δίνονταν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό του χώρου ιδιοκτησίας τους. Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη , η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στον καταλογισμό του προστίμου αφού πρώτα γίνει αυτοψία. Επίσης γίνεται γνωστό ότι, εάν οι ιδιοκτήτες προβούν στον καθαρισμό μετά την επίδοση του προστίμου, μπορούν να προσέλθουν στην Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουν μείωση, αλλά όχι ακύρωση του προστίμου.

Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου. δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα