Ηράκλειο – Ακαθάριστα οικόπεδα: Έληξαν οι προθεσμίες, ξεκινούν τα πρόστιμα

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωποι με πρόστιμα είναι οι ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων στο Ηράκλειο, αφού οι προθεσμίες που είχε δώσει η Δημοτική Αστυνομία προκειμένου να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους έληξαν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνο Παττακό, κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών ξεκίνησαν ελέγχους στις 10 Μαΐου, οπότε και έληξε η άτυπη παράταση που είχε δοθεί για την εφαρμογή της νέας Πυροσβεστικής Διάταξης, η οποία όριζε καθαρισμό των οικοπέδων που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την Μαρία Μπινιχάκη, κατά την διάρκεια των ελέγχων, οι οποίοι συνεχίζονται, στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 72 ακαθάριστα οικόπεδα και η Δημοτική Αστυνομία ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους δόθηκε προθεσμία για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με τον κ. Παττακό 18 από αυτούς ανταποκρίθηκαν άμεσα στην οδηγία της δημοτικής αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι ιδιοκτήτες οι οποίοι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Ωστόσο 18 οικόπεδα, από την πρώτη καταγραφή, παραμένουν ακαθάριστα και επικίνδυνα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Έτσι η δημοτική αστυνομία θα κινήσει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων και οι ιδιοκτήτες των 18 οικοπέδων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα. Το ύψος των προστίμων ξεκινά από 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωστόσο για τον υπολογισμό του προστίμου ο κανονισμός συνυπολογίζει και την επικινδυνότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων θα κληθούν να πληρώσουν και το κόστος καθαρισμού της ιδιοκτησίας τους, στον οποίο θα προχωρήσει ο δήμος. Ο κ. Παττακός τόνισε πως τα εναπομείναντα ακαθάριστα οικόπεδα θα αξιολογηθούν με βάση την επικινδυνότητά τους και σε αυτή τη βάση θα προτεραιοποιηθούν για τον καθαρισμό τους από τα συνεργεία του δήμου.

Ο ίδιος τόνισε πως το 2021 το συνολικό ύψος των προστίμων στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων άγγιξαν τις 12.000 ευρώ, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως φέτος υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση των δημοτών στην διαδικασία. Ωστόσο πρόβλημα για την δημοτική αστυνομία αποτελεί και ο εντοπισμός των ιδιοκτητών ορισμένων οικοπέδων ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτός.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα