Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Αύξηση στις αφίξεις τουριστών και τον Σεπτέμβριο στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η ανοδική πορεία των αφίξεων τουριστών στην Κρήτη που καταγράφεται από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, οδηγώντας σε νέο διαφαινόμενο ιστορικό ρεκόρ και την συνολική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις εξωτερικού έφτασαν τις 570.775 καταγράφοντας αύξηση κατά 26.148 επιβάτες και κατά 4,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (544.627). Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στις αφίξεις εσωτερικού που έκλεισαν στους 68.282 επιβάτες, κατά 10.572 και 18,32%  περισσότερους από πέρυσι (57.710).

Συνολικά οι αφίξεις εξωτερικού και εσωτερικού τον περασμένο μήνα έφτασαν τις 639.258, με τις περισσότερες (172.337) να προέρχονται από την Γερμανία. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 83.111 αφίξεις, η Γαλλία με 54.022, η Ολλανδία με 29.607, το Ισραήλ με 25.589 κ.α.

Ηράκλειο: Αύξηση στις αφίξεις τουριστών και τον Σεπτέμβριο στο αεροδρόμιο “Ν.Καζαντζάκης”

Το πρώτο 9μηνο του 2023 το σύνολο των αφίξεων (εσωτερικού, εξωτερικού και διερχομένων) έσπασε κατά πολύ το φράγμα των 7 εκατομμυρίων επιβατών (7.422.687) όταν  το 12μηνο του 2022 ανήλθαν σε 8.062.015. Σημειώνεται πως οι συνολικές αφίξεις καταγράφουν μηνιαία αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν, συγκριτικά με πέρυσι.

Ως μια χρυσή χρονιά χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου το 2023 για τον τουρισμό της Κρήτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης. Όπως είπε η φετινή σεζόν ήταν η καλύτερη μέχρι τώρα για την χώρα και το νησί σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, παρότι, όπως διευκρίνισε, τα καταστήματα πέριξ των ξενοδοχείων δεν δούλεψαν όσο θα περίμεναν λόγω των allinclusive πακέτων, αλλά και της λειτουργίας εστιατορίων εντός των ξενοδοχείων. Επίσης, σημείωσε ότι αν και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ήταν αρκετά καλές, μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα κέρδη.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, πολύ καλά εξελίσσεται και ο Οκτώβριος, ωστόσο, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δεν αναμένεται καθώς η αυλαία για τα περισσότερα ξενοδοχεία θα πέσει το πρώτο 3ήμερο του Νοεμβρίου και για τα υπόλοιπα δύο εβδομάδες αργότερα, οπότε θα έχουμε το τέλος της σεζόν.

Πιάνουν “στασίδι” οι tour operators ενόψει της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου

Όπως τόνισε ο κ. Πελεκανάκης, και τα επόμενα χρόνια η τάση του τουρισμού στην Κρήτη θα είναι ανοδική. «Το 2027 θα ανοίξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλι και όλοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ο tour operator θέλει να εκμεταλλευτεί και την απουσία των Ρώσων και να έχει περισσότερα κρεβάτια στο νησί πριν αυτοί επιστρέψουν και πριν ανοίξει το νέο αεροδρόμιο, ώστε να έχει το πάνω χέρι στο ξενοδοχειακό γίγνεσθαι» εξήγησε. Αυτό μεταφράζεται σε έντονο ενδιαφέρον από τους tour operators, ιδιαίτερα από όσους διαθέτουν δικά τους αεροπλάνα. Αυτοί θέλουν να βάλουν περισσότερες πτήσεις. Ζητούν, λοιπόν, περισσότερες κλίνες για του χρόνου». Αυτή η τάση, εκτίμησε, θα συνεχιστεί μέχρι και το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου, όταν θα έχουμε και νέα ρεκόρ για τον τουρισμό. «Κάθε χρόνο και καλύτερα» προέβλεψε για τον τουρισμό του νησιού.

“Καμπανάκι” για τον πρωτογενή τομέα – Εξαγοράζουν χωράφια για να φτιάξουν ξενοδοχεία

Ωστόσο, ο κ. Πελεκανάκης έκρουσε και το «καμπανάκι» του κινδύνου για τις συνέπειες της ανοδικής αυτής τάσης, μεταξύ άλλων, στον πρωτογενή τομέα και στις «αντοχές» του νησιού σε ενέργεια και νερό. «Μετά το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου και την μετέπειτα οδική σύνδεσή του με το νότο, την Ιεράπετρα και τη Μεσαρά, θα αλλάξουν ριζικά τα πάντα» τόνισε. Αυτές οι περιοχές, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε τουριστικές. Ήδη, όπως είπε, έχει ξεκινήσει δειλά δειλά η εξαγορά μεγάλων αγροτεμαχίων στην Ιεράπετρα για την ανέγερση ξενοδοχείων. «Μακάρι να αντισταθούν οι άνθρωπο του πρωτογενούς τομέα» πρόσθεσε και κατέληξε: «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, η Περιφέρεια να κοιτάξει να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, με μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα, την ενέργεια, το νερό κ.α.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα