Ιαπωνία: Αθώος δήλωσε άνδρας που έβαλε το 2019 φωτιά σε στούντιο σκοτώνοντας 36 ανθρώπους

Πρέπει να διαβάσετε

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι το 2019 έβαλε φωτιά σε στούντιο animation στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 άνθρωποιπαραδέχθηκε την πράξη του σήμερα, πρώτη ημέρα της δίκης του, αλλά οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος επικαλούμενοι τα ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο 45χρονος Σίνζι Αόμπα συνελήφθη μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο στούντιο αυτό στο Κιότο, από την οποία τραυματίστηκαν άλλοι 32 άνθρωποι. Εναντίον του έχουν απαγγελθεί, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

«Εγώ το έκανα», δήλωσε ο Αόμπα ενώπιον του δικαστηρίου του Κιότο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. «Δεν πίστευα ότι θα πεθάνουν τόσοι άνθρωποι και τώρα νομίζω ότι το παράκανα», πρόσθεσε.

Ο Αόμπα εμφανίστηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς τραυματίστηκε και ο ίδιος σοβαρά από την πυρκαγιά. Περισσότερο από το 90% του σώματός του είχε υποστεί εγκαύματα και πέρασε πολλές εβδομάδες σε κώμα, ενώ ανέκτησε τη χρήση των φωνητικών του χορδών έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον Τακαχίρο Ουέντα, έναν από τους γιατρούς που τον είχε αναλάβει, ο Αόμπα χρειάστηκε να υποβληθεί συνολικά σε 12 εγχειρήσεις. «Θέλω να εξηγήσει τα πάντα στο δικαστήριο και να εκφράσει την ειλικρινή του μεταμέλεια και να ζητήσει συγνώμη» από τα θύματα και τις οικογένειές τους, σημείωσε ο Ουέντα την Κυριακή.

Τον Δεκέμβριο του 2020, αφού κρίθηκε «ικανός προς καταλογισμό», απαγγέλθηκαν εναντίον του Αόμπα κατηγορίες. Όμως σήμερα οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο πελάτης τους είναι αθώος, επικαλούμενοι τα ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το κίνητρο του Αόμπα παραμένει ασαφές, καθώς δεν είχε καμία σχέση με το στούντιο Kyoto Animation (KyoAni), αν και υπάρχουν αναφορές ότι το είχε κατηγορήσει ότι του έκλεψε μία ιδέα για σενάριο.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εισέβαλε στο κτίριο του στούντιο και αφού έριξε βενζίνη έβαλε φωτιά, φωνάζοντας: «Θα πεθάνετε».

Πυροσβέστες είχαν δηλώσει τότε στον Τύπο ότι το περιστατικό ήταν «πρωτοφανές» και ότι δυσκολεύτηκαν «εξαιρετικά» να σώσουν τους εργαζόμενους στο στούντιο και να κατασβέσουν την φωτιά. Το περιστατικό είχε προκαλέσει σοκ τόσο στην Ιαπωνία όσο και το εξωτερικό.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα