Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
23.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η κλιματική κρίση «χτυπά» και το κρασί – Διαφορετικές σοδειές σε ένα μπουκάλι για να βγει η παραγωγή

Πρέπει να διαβάσετε

Λύσεις στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης προσπαθούν να βρουν οι οινοποιοί από τη Γαλλία και την Ιταλία μέχρι το Σαν Φρανσίσκο. Ανάμεσα στις λύσεις αυτές είναι και η ανάμειξη κρασιών παραγωγής διαφορετικών ετών.

 

Στον κόσμο του οίνου, η σοδειά είναι το παν, όπως εξηγεί το BBC. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η χρονιά συγκομιδής σχεδόν πάντα αναγράφεται στην ετικέτα. Απεναντίας, το κρασί που παρασκευάζεται με ανάμειξη δύο ή περισσότερων ετών, θεωρείται πολύ κατώτερο της αγοράς και πολύ πιο οικονομικό. Είναι επίσης, δε, πολύ πιο σπάνιο.

Ωστόσο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν τους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός οινοποιείων που έχουν επίγνωση της ποιότητας, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν φιάλες που περιέχουν αναμειγμένα κρασιά, ώστε να μπορούν να παράγουν με μεγαλύτερη συνέπεια το προϊόν τους.

Ο Κρις Χάουελ, ένας οινοποιός στην κομητεία της Νάπα στην Καλιφόρνια, εργάζεται στον κλάδο από το 1991 και, όπως λέει στο BBC, τα καλοκαίρια έχουν γίνει αισθητά πιο ζεστά.

Από τους καύσωνες, στις πυρκαγιές
«Ο καιρός είναι ένα περίπλοκο πράγμα» λέει. «Το ζήτημα στο οποίο επικεντρώνονται περισσότερο οι άνθρωποι στη Νάπα είναι τα κύματα καύσωνα που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στα τέλη του καλοκαιριού» όπως σημειώνει. «(Καύσωνες) υπάρχουν από τότε που βρίσκομαι και εγώ εδώ, αλλά οι μέγιστες θερμοκρασίες σε είναι υψηλότερες. Η ζέστη μπορεί να είναι έντονη. Μπορεί να φτάσει και τους 50 βαθμούς Κελσίου» εξηγεί.

Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έρχεται και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών. Αυτό συνέβη το 2017, όταν, όπως λέει, ξέσπασαν «εξαιρετικά έντονες πυρκαγιές» στη Νάπα στη μέση του τρύγου των σταφυλιών.

Εκείνη τη χρονιά, ο Χάουελ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μόνο σταφύλια από αμπελώνες που είχαν συγκεντρωθεί πριν από τις πυρκαγιές, περίπου τα μισά από το σύνολο, για να αποτρέψει τον κίνδυνο η μυρωδιά – και η γεύση – του καπνού στον αέρα να περάσει στα επόμενα. «Έτσι, μέρος του οίνου που καταφέραμε να παράγουμε το 2017 αναβλήθηκε για να αναμειχθεί με αυτό του 2018».

Γιατί παράγεται περισσότερη σαμπάνια από ποτέ
Ο τύπος κρασιού στον οποίο κυριαρχούν τα μη vintage μείγματα, είναι ο αφρώδης οίνος. Να σημειωθεί ότι, vintage σε μια ετικέτα κρασιού σημαίνει το έτος συγκομιδής των σταφυλιών που παράγεται το κρασί. Στον αφρώδη οίνο, λοιπόν, πρωτοστατούν οι σαμπάνιες της Γαλλίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία όσων παράγονται ήταν ανέκαθεν μη vintage.

Ιστορικά, αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς η Καμπανία είναι η βορειότερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας και τα καλά καλοκαίρια ήταν σπάνια. Έτσι, οι παραγωγοί σαμπάνιας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αναμειγνύουν κρασιά από διαφορετικές χρονιές για να δημιουργήσουν ένα ομοιόμορφο, ποιοτικό προϊόν.

Ωστόσο, χάρη στην κλιματική αλλαγή που έφερε θερμότερα καλοκαίρια στη βόρεια Γαλλία, παράγεται πλέον περισσότερη vintage σαμπάνια από ποτέ.

Το πρώτο πολυετές λευκό κρασί της Ιταλίας
Ο Ρικάρντο Πάσκουα, ένας Ιταλός ιδιοκτήτης οινοποιείου αποκαλύπτει πως η απόλαυση ποικιλιών από τις καλύτερες μη vintage σαμπάνιες τον ενέπνευσε να φτιάξει το πρώτο πολυετές ήρεμο λευκό κρασί της Ιταλίας.

Βόρεια της πόλης της Βερόνα, στην οινοποιητική περιοχή του Βένετο, η οικογενειακή του επιχείρηση παράγει το μη vintage κρασί από το 2019, αναμειγνύοντάς το από έως και πέντε διαφορετικές χρονιές.

Η ιδέα ήταν να παραχθεί το καλύτερο δυνατό κρασί από έναν μόνο αμπελώνα, εξαλείφοντας στην πραγματικότητα τις διακυμάνσεις του καιρού του τρύγου.

Όταν το πρότεινε, του είπαν «είσαι τρελός, αυτό είναι μεγάλο ρίσκο. Πηγαίνεις κόντρα στη βίβλο του κρασιού, το vintage είναι το vintage».

«Αλλά αποφάσισα να μείνω πιστός στο σχέδιο και προχωρήσαμε. Πρόκειται για την καλύτερη έκφραση του αμπελώνα» σημειώνει.

Συνηθισμένα πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία
Καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει πλέον τους οινοποιούς της Ιταλίας με πολλαπλούς τρόπους, από την ξηρασία μέχρι τις χαλαζοπτώσεις, ο Πάσκουα εξηγεί ότι είναι και άλλα οινοποιεία που εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο της ανάμειξης.

« Στην Ιταλία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μετατραπεί από ασυνήθιστα σε συνηθισμένα. Ο παγετός τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου ή οι χαλαζοπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένα. Αντίστοιχα (βιώνουμε) καύσωνες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κάθε χρόνο» συμπληρώνει.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα