«Η χώρα θα πάει μπροστά με το ΠΑΣΟΚ» – Live η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο για την 3η Σεπτέμβρη

Η επιλογή της Κρήτης για τον εορτασμό της επετείου των 52 χρόνων από την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα συμβολική

Φωτογραφία: CRETA24
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής στέλνει απόψε από το Ηράκλειο σε όλη την Ελλάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ομιλία του για τα 52α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ στην ιστορική Πλατεία Ελευθερίας των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων είναι, όπως λέει και το σύνθημα των εορτασμών, «Ξεκίνημα νίκης και πολιτικής αλλαγής».

Η δέσμευση για επαναφορά 13ου μισθού στο Δημόσιο και 13η σύνταξη

O Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, όπως και στους συνταξιούχους σε δύο δόσεις, όπως και για νέο ΕΚΑΣ.

«Η αξιοπρέπεια δεν είναι επίδομα. Είναι υποχρέωση μιας δίκαιης κοινωνίας», είπε. «Τώρα ΠΑΣΟΚ σημαίνει για το άτομο με αναπηρία ένα κράτος που δεν το θυμάται μόνο στις επετείους. Σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Στην εργασία. Στην κοινωνική ζωή. Στον πολιτισμό. Στον αθλητισμό. Στην πολιτική εκπροσώπηση. Γιατί η ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας. Είναι μέτρο Δημοκρατίας», ανέφερε. «Τώρα ΠΑΣΟΚ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο σημαίνει αξιοπρέπεια παραγωγή. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες. Αυστηροί έλεγχοι στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Σύγχρονο σχέδιο για τη διαχείριση υδάτων με πρωταγωνιστή την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί με το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που παράγουν και όχι στους κολλητούς του συστήματος Μητσοτάκη», είπε ακόμη.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, για τη σημερινή συγκλονιστική παρουσία. Σήμερα, 3ης Σεπτέμβρη, τιμάμε 52 χρόνια ΠΑΣΟΚ. Του Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα και χάρισε κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια σε κάθε Έλληνα. Η Κρήτη αγκάλιασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και την Πολιτική Αλλαγή του 1981. Τη γενέτειρα του μεγάλου εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου. Την Κρήτη που κράτησε όρθια την παράταξη στις πιο δύσκολες στιγμές. Από εδώ που έγινε το ξεκίνημα νίκης»,  τόνισε αρχικώς στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτό ήταν το μεγάλο έργο της Αλλαγής του 1981»

«Βρισκόμαστε στην πλατεία Ελευθερίας, όχι μόνο για να θυμηθούμε. Η 3η του Σεπτέμβρη μάς συνδέει με μια μεγάλη ιστορική διαδρομή. Με τους αγώνες για Σύνταγμα και Δημοκρατία απέναντι στη μοναρχία. Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον αγώνα του να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κράτος. Με τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον ανένδοτο αγώνα. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους αγώνες για ελευθερία και λαϊκή κυριαρχία. Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε μια μεγάλη πολιτική τομή: έδωσε στη Δημοκρατία κοινωνικό περιεχόμενο. Γιατί Δημοκρατία δεν είναι μόνο το δικαίωμα να ψηφίζεις. Είναι το δικαίωμα να μπορείς να μορφωθείς. Το δικαίωμα να έχεις πρόσβαση στην υγεία. Το δικαίωμα να εργάζεσαι με αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα να δημιουργείς στον τόπο σου. Αυτό ήταν το μεγάλο έργο της Αλλαγής του 1981», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το κοινωνικό κράτος. Τα δικαιώματα των γυναικών. Η κοινωνική συμφιλίωση. Η ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση. Η δυνατότητα του φτωχού παιδιού να σπουδάσει, να προχωρήσει, να αλλάξει τη ζωή του».

«Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό»

«Αυτή είναι η ιστορία μας. Δεν τη νοσταλγούμε παθητικά. Τη γνωρίζουμε. Την τιμούμε. Και αντλούμε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τους αγώνες του μέλλοντος. Γιατί το μεγάλο ερώτημα σήμερα δεν είναι: ‘Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ;’ Το ερώτημα είναι: Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον ελληνικό λαό. Ποια νέα δικαιώματα θα κατοχυρώσουμε;  Ποιο νέο ΕΣΥ; Ποιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο; Ποιο θα είναι το σύγχρονο κράτος της αξιοκρατίας; Ποια θα είναι η σύγχρονη Δημοκρατία;», τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν αρκεί να είμαστε κληρονόμοι μιας μεγάλης Ιστορίας. Έχουμε χρέος να αποτυπώσουμε τις αρχές και τις αξίες, τιμώντας του αγώνες όλων των γενεών του ΠΑΣΟΚ».

«Στον εντεινόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο»

Αναφέρθηκε ακολούθως στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκόσμια. «Ο πόλεμος δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτυχία της πολιτικής. Είναι έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, η Ευρώπη δεν έχει δικαίωμα να παραμένει θεατής. Δεν έχει δικαίωμα να αρκείται σε ανακοινώσεις χωρίς δράση. Όταν υπάρχει η ρωσική επιθετικότητα στα ανατολικά σύνορα. Στον εντεινόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ας αφήσουν κάποιοι τα ψευτοδιλήμματα».

«Όχι στην εξόντωση του δανειολήπτη από τα κοράκια που εκβιάζουν συνανθρώπους μας»

«Η χώρα θα πάει μπροστά με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη», συμπλήρωσε.

«Φίλες και φίλοι, εμείς δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Τη ζητάμε γιατί μπορούμε. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας θα ψηφίσουμε το σχέδιό μας για τη στεγαστική πολιτική», τόνισε.

«Τώρα ΠΑΣΟΚ σημαίνει για τον δανειολήπτη που φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του: ότι δεν θα είναι μόνος του απέναντι σε ένα fund. Επαναφέρουμε την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρώτα η ρύθμιση του δανείου. Όχι η εξόντωση του δανειολήπτη από τα κοράκια που εκβιάζουν συνανθρώπους μας. Τώρα ΠΑΣΟΚ σημαίνει για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία: να μπορεί να κρατήσει την επιχείρησή του ανοιχτή. Να μην πνίγεται από χρέη, ενέργεια και υποχρεώσεις. Γι’ αυτό επαναφέρουμε 120 δόσεις για όλους. Εμείς θέλουμε τον μικρομεσαίο να παράγει. Να επενδύει. Να δημιουργεί θέσεις εργασίας», τόνισε.

«Έχουμε περισσότερα μέσα από ποτέ για να δημιουργήσουμε ευημερία»

«Η ανθρωπότητα αποκτά δυνατότητες που καμία προηγούμενη γενιά δεν είχε. Κι όμως, κοιτάξτε την αντίφαση. Ένας νέος άνθρωπος έχει σήμερα περισσότερα εφόδια από τους γονείς του, γνωρίζει ξένες γλώσσες, χειρίζεται τεχνολογίες που πριν από είκοσι χρόνια δεν υπήρχαν και αναρωτιέται: ‘Θα μπορέσω ποτέ να αποκτήσω δικό μου σπίτι;’», τόνισε.

«Έχουμε περισσότερα μέσα από ποτέ για να δημιουργήσουμε ευημερία. Αλλά δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτή η ευημερία θα φτάσει στους πολλούς, θα φτάσει στους αδύναμους. Και σκεφτείτε το πολύ απλά. Αν αύριο, χάρη στην τεχνολογία, ένας εργαζόμενος μπορεί σε τέσσερις ώρες να παράξει όσα παρήγαγε σε οκτώ ώρες, ποιος θα πάρει το όφελος; Μόνο ο μέτοχος; Ή και ο εργαζόμενος; Θα γίνει όλη η αύξηση της παραγωγικότητας μεγαλύτερο κέρδος για τους επιχειρηματίες; Ή θα γίνει και καλύτερος μισθός; Λιγότερος χρόνος εργασίας; Καλύτερη ποιότητα ζωής; Περισσότερη Δημοκρατία και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος; Αυτά τα πανανθρώπινα ερωτήματα δεν θα τα λύσει κανένας αλγόριθμος. Θα το λύσει η πολιτική και οι αγώνες», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η επιλογή της Κρήτης για τον εορτασμό της επετείου των 52 χρόνων από την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι ιδιαίτερα συμβολική. Πέρα από τη διαχρονική αναφορά στην Κρήτη ως προπύργιο της Δημοκρατικής Παράταξης, στις τελευταίες Ευρωεκλογές δύο νομοί, το Ηράκλειο και το Λασίθι, βάφτηκαν πράσινοι, κάνοντας come back στον εκλογικό χάρτη.

Προηγούμενο

Μαρινάκης για ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Τα μέτρα θα είναι μόνιμα και «δεν θα αφήσουν εκτός κανέναν»

Επόμενο

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους πεσόντες στον Αβδελλά Μυλοποτάμου ο Παύλος Μπαριτάκης

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα