Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η Μαντλίν ΜακΚαν κρίθηκε ένοχη για παρενόχληση των γονιών του αγνοούμενου κοριτσιού

Πρέπει να διαβάσετε

Ένοχη κρίθηκε από το δικαστήριο μια γυναίκα για την παρενόχληση των γονιών της μικρής Μαντλίν ΜακΚαν που είχε εξαφανιστεί, στην υπόθεση που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τις αρχές.

Η νεαρή γυναίκα που υποστήριζε πως είναι η Μαντλίν ΜακΚαν κρίθηκε ένοχη σήμερα Παρασκευή 07.11.2025, από το δικαστήριο για παρενόχληση των γονιών του αγνοούμενου κοριτσιού.

Η 24χρονη Τζούλια Βάντελτ, από την Πολωνία, αθωώθηκε για την κατηγορία της καταδίωξης (stalking), αλλά βρέθηκε ένοχη για το ελαφρύτερο αδίκημα της παρενόχλησης, αναφέρει το Sky News.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής την Παρασκευή, η δικαστής κυρία Τζάστις Κατς εξέδωσε περιοριστικά μέτρα εναντίον της Βάντελτ, που της απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή με τους Κέιτ και Τζέρι ΜακΚαν. Η δικαστής είπε ότι η ανώτατη ποινή για παρενόχληση είναι έξι μήνες φυλάκιση. «Έχεις ήδη εκτίσει περισσότερο από αυτό το διάστημα, καθώς βρισκόσουν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης σου», είπε η δικαστής και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή είναι η ποινή που σου επιβάλλω σήμερα».

«Νόμιζε πως είχε απαχθεί ως παιδί»
Η Βάντελτ, που γεννήθηκε τρεις χρόνια μετά τη Μαντλίν, είπε ότι υποψιαζόταν πως είχε απαχθεί και μεγαλώσει από ανθρώπους που δεν ήταν οι πραγματικοί της γονείς.

Εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και είχε κακοποιηθεί από έναν ηλικιωμένο συγγενή.

Ο συγγενής αυτός, όπως είπε, έμοιαζε με ένα σκίτσο υπόπτου που είχε δημοσιευθεί παλιότερα στην υπόθεση της Μαντλίν – και αυτό την οδήγησε να πιστέψει ότι ίσως υπήρχε σύνδεση, μετά από έρευνες που έκανε στο διαδίκτυο για αγνοούμενα παιδιά.

Η Βάντελτ έφτασε μέχρι και στο Λος Άντζελες, όπου σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε δημόσια πως «Πιστεύω ότι είμαι η Μαντλίν ΜακΚαν».

Η συγκλονιστική υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν
Η Μαντλίν ήταν σχεδόν τεσσάρων ετών όταν εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2007 από το διαμέρισμα διακοπών της οικογένειας στην Πράια ντα Λουζ της Πορτογαλίας.

Είχε μείνει να κοιμάται μαζί με τα μικρότερα δίδυμα αδέλφια της, τον Σον και την Αμέλια, ενώ οι γονείς της έτρωγαν σε κοντινό εστιατόριο με φίλους, ελέγχοντας ανά διαστήματα τα παιδιά.

Η Μαντλίν θεωρείται το πιο γνωστό αγνοούμενο παιδί στον κόσμο, καθώς τρεις διαφορετικές διεθνείς αστυνομικές έρευνες δεν κατάφεραν να βρουν κανένα ίχνος της.

Οι ισχυρισμοί της Βάντελτ και η αντίδραση των Αρχών
Η Βάντελτ ισχυριζόταν πως είχε ένα σημάδι στην ίριδα του δεξιού ματιού, όπως και η Μαντλίν, και ότι έμοιαζε με τις ηλικιακά προσομοιωμένες φωτογραφίες της.

Μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε περισσότερους από 500.000 ακόλουθους στον λογαριασμό της στο Instagram με το όνομα iammadeleinemccan και δημοσίευε τακτικά βίντεο και αναρτήσεις στο TikTok.

Η αστυνομία την ενημέρωσε επίσημα ότι δεν είναι η Μαντλίν και της απαγόρευσε να πλησιάσει την οικογένεια ΜακΚαν, όμως εκείνη αγνόησε την εντολή.

Παρά την προειδοποίηση, πήγε στο σπίτι των ΜακΚαν και τους έστειλε ενοχλητικά γράμματα και μηνύματα, ζητώντας επίμονα να γίνει τεστ DNA.

Οι καταθέσεις στη δίκη
Οι ΜακΚαν και τα παιδιά τους κατέθεσαν στη δίκη, που διήρκεσε πέντε εβδομάδες στο δικαστήριο του Λέστερ, περιγράφοντας τη στενοχώρια και την αναστάτωση που τους προκάλεσε η Βάντελτ.

Το δικαστήριο άκουσε πως η κατηγορούμενη έλεγε ότι είχε “αναμνήσεις” μέσω ύπνωσης, στις οποίες υποτίθεται πως είχε απαχθεί και ζούσε με την οικογένεια ΜακΚαν ως παιδί – λέγοντας μάλιστα πως τάιζε τον αδελφό της Μαντλίν και έπαιζε παιχνίδια μαζί του.

Είχε στείλει πάνω από 60 μηνύματα στην οικογένεια σε μία ημέρα

Στις 13 Απριλίου πέρσι, η Βάντελτ τηλεφώνησε και έστειλε πάνω από 60 μηνύματα στην Κέιτ ΜακΚαν μέσα σε μία μόνο μέρα, ισχυριζόμενη ότι θυμόταν τη μητέρα να της χαϊδεύει το κεφάλι.

Όταν συνελήφθη στις αρχές του 2024, οι εξετάσεις DNA απέδειξαν οριστικά ότι δεν είναι η Μαντλίν ΜακΚαν.

«Δεν ήθελα να τους βλάψω», υποστήριξε η Βάντελτ
Στο δικαστήριο η Βάντελτ αρνήθηκε ότι ενήργησε για χρήματα ή δημοσιότητα, λέγοντας ότι δεν είναι ψεύτρα και ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να προκαλέσει κακό στους ΜακΚαν και στα παιδιά τους.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε επίσης ότι έχει εκδοθεί διαταγή απέλασης εναντίον της και ότι η απόφαση για το αν θα παραμείνει υπό κράτηση ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών.

Η συγκατηγορούμενή της, Κάρεν Σπραγκ, 61 ετών, από το Κάρντιφ, κρίθηκε αθώα για όλες τις κατηγορίες καταδίωξης και παρενόχλησης.

 

Πηγήnewsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα