Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Γεραπετρίτης από Λουξεμβούργο: Η Ευρώπη θα πρέπει να αρθρώσει μία ενιαία φωνή

Πρέπει να διαβάσετε

«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών.

Οικουμενικές κρίσεις, οι οποίες διακινδυνεύουν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, αλλά και τις βασικές αξίες του ανθρωπισμού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αρθρώσει μία ενιαία φωνή, η οποία θα στηρίζεται στις αξίες της Ευρώπης, στις διαχρονικές αξίες, οι οποίες έχουν αναδείξει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: η αξία της προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της διακοπής των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, της προσήλωσης στις αξίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Στην Ουκρανία θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις, οι οποίες συντελέστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Θα πρέπει η Ουκρανία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της.

Στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει η Ευρώπη να είναι ενεργώς παρούσα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εχθροπραξίες. Ανησυχούμε, ιδιαιτέρως, για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη. Θα πρέπει να εκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει στη λύση της ίδρυσης ενός Παλαιστινιακού κράτους, με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία αποτελεί και τη μόνη νόμιμη και νομιμοποιημένη εξουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ενεργή παρουσία στη Συρία, να υπάρξει μια πλήρης ενσωμάτωση όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και ιδίως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στις κρίσεις ανθρωπισμού τόσο στην Αφρική, όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, έτσι ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης, ο οποίος βασανίζει σήμερα την οικουμένη.

Και βεβαίως, θα πρέπει η Ευρώπη να μεριμνήσει επιτέλους, ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια να αποτελέσουν προτεραιότητα. Είκοσι δύο χρόνια μετά από την έναρξη των διαδικασιών, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επισπεύδουσα δύναμη. Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επί τη βάσει των ιδίων επιδόσεων.

Η Ευρώπη θα πρέπει να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή, να γίνει πιο δυνατή. Αυτό απαιτεί μια φωνή, μια ισχυρή θεσμική φωνή για την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα