Γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση, ηπατίδα, ιός του Δυτικού Νείλου – Οι κίνδυνοι για τους κατοίκους των πλημμυροπαθών περιοχών

Πρέπει να διαβάσετε

Η “ηρεμία μετά την καταιγίδα” θέλει πολύ χρόνο για να επικρατήσει στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel. Κατεστραμμένες υποδομές, σπίτια μέσα στη λάσπη και λιμνάζοντα ύδατα που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής κι Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και την Μίρκα Οικονομοπούλου ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Όλος ο κίνδυνος προέρχεται από το λιμνάζων νερό και από την επαφή του κόσμου με αυτό, καθώς και από το νερό που πίνει. Επειδή δυνητικά έχει αναμειχθεί με λύματα από αποχετεύσεις καθώς και με χημικά, όπως για παράδειγμα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρελαιοειδή, όποιος έρθει σε επαφή με αυτό, διατρέχει κίνδυνο είτε να πάθει γαστρεντερίτιδα, είτε ακόμη και Ηπατίτιδα Α κι Ε. Σημειώνεται ότι για την Α θα έπρεπε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι από την παιδική ηλικία. Για την Ε δεν υπάρχει εμβόλιο.

Μια ακόμη μολυσματική πηγή είναι τα νεκρά τρωκτικά – ποντικοί, αρουραίοι- από τα οποία μπορεί – εφόσον ήταν εν ζωή μολυσμένα – να μεταδοθεί λεπτοσπείρωση, η οποία για να εκδηλωθεί στον άνθρωπο μπορεί να περάσει κι ένα διάστημα 20-30 ημερών.

Τέλος, υπό παρακολούθηση είναι κι ο ιός του Δυτικού Νείλου. “Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αύξηση των κουνουπιών κι επειδή στην περιοχή είναι ενδημικός ο ιός του Δυτικού Νείλου, είναι πιθανό να δούμε αύξηση στα κρούσματα του ιού. Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, αλλά θα μπορούσαμε να δούμε μέχρι και διπλασιασμό των κρουσμάτων” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα