Γ. Μουζάς: «Σταδιακή αύξηση των ασθενών με κίρρωση του ήπατος λόγω αλκοόλ»

Πρέπει να διαβάσετε

Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο κι αναπηρίες, ενώ 107 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλκοόλ παγκοσμίως. Η κατανάλωση του αλκοόλ τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 200 παθήσεις όπως κίρρωση του ήπατος, χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνους, καρδιαγγειακές νόσους, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ πάσχει από τουλάχιστον μία επιπλέον συνοδό πάθηση. Μόνο ένας στους πέντε ασθενείς ζητάει βοήθεια, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτούνται διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας.

Με αφορμή επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την 7η ΥΠΕ, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γιάννης Μουζάς, μίλησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, για την εικοσιπενταετή εμπειρία του στην Κρήτη ως γαστρεντερολόγος. «Είδα την κίρρωση του ήπατος ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ να αυξάνεται σταδιακά. Κι ενώ παλαιότερα είχαμε στις γαστρεντερολογικές κι ηπατολογικές κλινικές λιγότερο από τους μισούς ανθρώπους με κίρρωση ήπατος από αλκοόλ κι οι περισσότεροι από τους μισούς ήταν με την ηπατίτιδα Β κυρίως, αλλά και C, τώρα είμαστε στα μισά μισά. Επομένως, η κίρρωση του ήπατος είναι το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το αλκοόλ, αλλά είναι και το πιο συχνό. Έτσι, λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, παρουσιάζεται μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών με κίρρωση του ήπατος λόγω ηπατίτιδας Β και C, όπου πλέον έχουμε πολύ αποτελεσματικά φάρμακα, όμως για την αλκοολική κίρρωση, ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε σήμερα, το 2023, είναι ο ίδιος με αυτόν που την αντιμετωπίζαμε το 1973. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα».

Ωστόσο, ο κ. Μουζάς τόνισε ότι εν αντιθέσει με την ιατρική αντιμετώπιση της κίρρωσης του ήπατος λόγω αλκοόλ, η ψυχιατρική επιστήμη παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση τόσο από τη μεριά της ψυχοθεραπείας κι υποστήριξης, όσο και από τη μεριά τη φαρμακευτικής αγωγής. 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα