Φωτιές στον Καναδά: Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Ευρώπη – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Καναδάς τις τελευταίες μέρες φλέγεται και οι εικόνες που βλέπουμε συγκλονίζουν στην κυριολεξία, και όχι μόνο στον Καναδά αλλά και σε άλλες περιοχές στις οποίες έχει φτάσει το νέφος του καπνού των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, το νέφος έχει καλύψει μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ θέτοντας έτσι σε συναγερμό την ποιότητα του αέρα για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι, όμως, μόνο οι ΗΠΑ τις οποίες έχουν επισκεφθεί οι καπνοί από τις φωτιές αλλά έχουν φτάσει μέσω Γροιλανδίας και Ισλανδίας μέχρι και τη Νορβηγία, όπως δηλώνουν οι επιστήμονες της χώρας.

Πώς ανιχνεύθηκαν οι καπνοί

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) φαίνεται πως κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού. Αυτό το κατάλαβαν κάνοντας χρήση ευαίσθητων οργάνων. Έπειτα, επιβεβαίωσαν την προέλευση του καπνού κάνοντας χρήση μοντέλων πρόβλεψης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι κάτοικοι της Νορβηγίας είναι σε θέση να μυρίσουν ή ακόμη και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη. Φυσικά η κατάσταση δε μοιάζει με αυτή των ΗΠΑ όπου η ρύπανση είναι επικίνδυνη.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες το νέφος πρόκειται να εξαπλωθεί και σε άλλα τμήματα της Ευρώπης.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα