Φιλαλήθης στο CRETA: Είναι υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν

Πρέπει να διαβάσετε

Σε συστάσεις για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού προχώρησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης. Η Επιτροπή στην έκθεσή της προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας και χαρακτηρίζει την πρόβλεψη για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως «έσχατη λύση» υπό προϋποθέσεις και μόνο για το προσωπικό των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και για το προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο o ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αναστάσιος Φιλαλήθης σχολίασε τις εν λόγω συστάσεις, λέγοντας πως η Επιτροπή Βιοηθικής έθεσε τα πράγματα στη σωστή βάση. «Ουσιαστικά λέει ότι όλοι οι υγειονομικοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτό το λέει στο κείμενο, επιστημονικά, δεοντολογικά ένας επιστήμονας, ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής, έχει τις επιστημονικές γνώσεις για να κατανοεί ότι ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος, για να φύγουμε από το πρόβλημα της πανδημίας. Είναι υποχρέωση όλων των υγειονομικών να προστατεύσουμε τους ασθενείς από κινδύνους, άρα επιστημονικά και δεοντολογικά είναι υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν. Το θέμα είναι η λήψη αποφάσεων σε επίπεδο πολιτικής υγείας. Εδώ η Επιτροπή βάζει αυτή την κλιμάκωση, προτάσσει την πειθώ. Όσοι έχουν αμφιβολίες να κάνουν το εμβόλιο, θα μπορούσαν υγειονομικές μονάδες, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, να οργανώσουν κάποιες συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς. Αν ισχύσει η υποχρέωση, προφανώς δεν θα απολυθεί κανείς.  Αυτό δεν πρέπει να γίνει με τρόπο, που θα διαταράσσει τη λειτουργία μονάδων  ή μιας κλινικής και να μη ρίξει το βάρος της δουλειάς, σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Θα είναι σαν να πληρώνουν τη νύφη οι εμβολιασθέντες». 

 

Ο κ. Φιλαλήθης υποστήριξε, ότι χρειάζεται το μήνυμα για τους εμβολιασμούς να είναι ξεκάθαρο. «Από τους ειδικούς όταν εμφανιζόμαστε, να περάσουμε το μήνυμα αλλά ενδεχομένως και με δράσεις σε επίπεδο τοπικό, να υπάρχουν τακτικές για να πεισθεί ο κόσμος που έχει ακόμη αμφιβολίες ξέρω ότι δυστυχώς στην επιστήμη, τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο, πάντα υπάρχει γκρίζα ζώνη. Ο κόσμος αυτό δύσκολα το αντιλαμβάνεται. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πιο απλές απαντήσεις για σύνθετα θέματα, όπως η υγεία, η επίδραση των εμβολιασμών. Επίσης συνιστώ σε ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς να ρωτήσουν τους γιατρούς τους, αν έχουν ατομικές περιπτώσεις ασθένειας αμφιβολιών κλπ. Να συμβουλευτούν κάποιον που τους γνωρίζει και να πάρουν από εκεί μια γνώμη. Ο εμβολιασμός είναι η σωτηρία μας».

Μάλιστα, ο κ. Φιλαλήθης επεσήμανε πως για το συγκεκριμένο εμβόλιο, που γίνεται η συζήτηση είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. «Η αντιεμβολιαστική εκστρατεία της Μ. Βρετανίας έχει στηριχθεί στο εμβόλιο της Astrazeneca. Παντού αυτές οι παρενέργειες έχουν παρουσιαστεί, σε σχέση όμως με τις παρενέργειες του κορωνοϊού δεν συγκρίνονται. Από την άλλη πλευρά, ο χειρισμός της αλλαγής της σύστασης, σε σχέση με το όριο της ηλικίας ήταν λιγάκι ατυχής. Θα πρέπει να υπάρχει από την πρώτη στιγμή, μια καλύτερη εξήγηση από τη στιγμή που μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, λόγω της επέκτασης των εμβολιασμών. Ήταν εφικτό, να περιορίσει κανείς την πρόσβαση ή τη σύσταση για το εμβόλιο της Astrazeneca, στα άτομα άνω των 60 ετών. Είναι από τα θέματα που είναι λίγο μπερδεμένα. Δεν είναι ένα και ένα κάνει δύο». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα