Το Ηράκλειο Πρωτοστάτης στα Δικαιώματα των Ασθενών

Πρέπει να διαβάσετε

 Τα δικαιώματα των ασθενών οφείλουν και πρέπει να προασπίζονται καθ’ όλο το ταξίδι τους στο Σύστημα Υγείας. Κομβικό ρόλο στην τήρησή τους διαδραματίζουν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που πρέπει να αναβαθμιστούν θεσμικά, αποτελώντας έτσι σημεία επαφής του Πολίτη με τα νοσοκομεία και φορείς συμμετοχής του στην αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και διασφάλισης της ποιότητας.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ενημερωτικής εκδήλωσης της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο Ηράκλειο Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με την 7η ΥΠΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στην Αίθουσα Καστελλάκη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κατερίνα Κουτσογιάννη παρουσίασε συνοπτικά το αποτύπωμα της Ένωσης, με έμφαση στα 14 δικαιώματα των ασθενών τα οποία πρέπει να τηρούνται καθώς αποτελούν ζήτημα δημοκρατίας στην υγεία, παρουσιάζοντας ενημερωτικό βίντεο σε απλή και κατανοητή γλώσσα.

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι συνδιοργανωτές. Ο Διοικητής 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χαιρόμαστε που για πρώτη φορά φιλοξενούμε στην Κρήτη μας, στο Ηράκλειο, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία μας και έχουμε ρίξει τα θεμέλια για πολλά πράγματα. Χαιρόμαστε που έννοιες όπως η καινοτομία, η επισκεψιμότητα και το δικαίωμα της πρόσβασης στο Ε.Σ.Υ. ακούγονται ισχυρότερα και αποκτούν εξαιρετική βαρύτητα στον ελληνικό χώρο». Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Λαθουράκης, αναφέρθηκε στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και συγκεκριμένα στη χρήση του «Η Υγεία μου, Δικαίωμα μου» από τον Π.Ο.Υ. Τόνισε πόσο σημαντικό είναι ο πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματα του στην περίθαλψη και κάλεσε την Πολιτεία να σεβαστεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του ασθενή στην Υγεία. Ως ΙΣΗ κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει το Ε.Σ.Υ., και να εξασφαλίσει τα δικαιώματα κάθε Έλληνα ασθενή σαν Ευρωπαίο πολίτη.

Ανάλογο ήταν και το πνεύμα των υπολοίπων χαιρετισμών με εκλεκτούς προσκεκλημένους τους Πανοσιολογιώτατο π. Κύριλλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Εκπρόσωπο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη Χαράλαμπο Φραγκιαδάκη, Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κρήτης Στυλιανό Βοργιά, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Σοφία Σχίζα, και Διοικητή Πα.ΓΝΗ Γεώργιο Χαλκιαδάκη.

Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις. Σε εισήγηση με τίτλο “Παρουσίαση των Δικαιωμάτων με Έμφαση στο Ρόλο των Γραφείων“ η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Μαρία Ευστρατίου, υπερθεμάτισε για την ανάγκη άμεσης βελτίωσης της λειτουργίας των γραφείων δικαιωμάτων, ως η βασική πυξίδα των ασθενών στο σύστημα υγείας. Παράλληλα, προβάλλοντας βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στα οποία το κάθε δικαίωμα περιγράφεται σε απλή γλώσσα, εστίασε στη σημασία εγγραμματοσύνης των ασθενών και γενικού πληθυσμού γύρω από τα δικαιώματα.

Σε εισήγηση με τίτλο “Λειτουργία των Γραφείων Σήμερα / Στατιστικά και Βαθμός Ικανοποίησης Ασθενών“, ο Αν. Διοικητής Πα.ΓΝΗ Στυλιανός Κτενιαδάκης έδωσε έμφαση στο ρόλο και τις αρμοδιότητες του γραφείου δικαιωμάτων. Παρέθεσε εν συνεχεία στατιστικά, βάσει των οποίων το Πα.ΓΝΗ κατέγραψε αύξηση των παραπόνων το 2021 προερχόμενα κυρίως από τη μη συμμόρφωση στη χρήση μάσκας και την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Υγείας, με κυριότερη την ενιαία φόρμα καταγγελιών για όλα τα νοσοκομεία ώστε να υπάρχει κεντρική καταγραφή των παραπόνων προς όφελος των πολιτών.

Σε εισήγηση με τίτλο “Η Αξία της Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας από τους Χρήστες Υπηρεσιών“, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Χρήστος Λιονής ανέφερε πως προκειμένου να αξιολογήσουμε την απόδοση, πρέπει αρχικά να συμφωνήσουμε σε επιλεγμένους όρους βάσει αρχών του ΠΟΥ, όπως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αναζητώντας παράλληλα την αποδοχή ενός ενιαίου μοντέλου φροντίδας. Χρειάζεται να εξετάσουμε ένα διευρυμένο ορισμό της υγείας, αλλά και τί ζητάνε οι ασθενείς μας. Από την άλλη πρέπει να εκπαιδευτούν και οι επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να καθοδηγούν τους ασθενείς και να γνωρίζουν τι επιζητούν. Η εστίαση αυτή στην εγγραμματοσύνη ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αποτελεί συνεχή κοινωνική επένδυση.

Ακολούθησε η τελευταία εισήγηση με τίτλο “Η Νομική Κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του Νοσοκομειακού Ασθενούς” από τη Δικηγόρο παρ ́Αρείω Πάγω, Προϊσταμένη ΕΝΥ 7ης ΥΠΕ Πάτρα Εμμ. Πατεράκη, η οποία μίλησε για τα δικαιώματα νοσοκομειακών ασθενών. Βάσει του Άρθρου 21 του Συντάγματος, το κράτος μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών ενώ ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας ορίζει τις υποχρεώσεις των ιατρών που μεταξύ άλλων είναι η τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Το δικαίωμα στην περίθαλψη περιλαμβάνει τις σωστές συνθήκες διαμονής και τη σωστή μεταχείριση από το προσωπικό υπό την εποπτεία της Διοίκησης.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου οφείλει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου οι ασθενείς να είναι σε θέση να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ο ιατρός δεν αναλαμβάνει υποχρέωση αποτελέσματος ίασης, αλλά υποχρέωση πλήρους και συνεχούς ιατρικής συνδρομής. Συνολικά, αναφέρθηκε σε θέματα ενημέρωσης και συναίνεσης, σε θέματα ανωφελούς θεραπείας και θέματα ενεργούς και παθητικής ευθανασίας και στις διαθήκες ζωής.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα