Τα παγωτά, τα κατεψυγμένα επιδόρπια και τα παγωμένα αναψυκτικά γίνονται πιο ελκυστικά με την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες, η κατανάλωσή τους αυξάνεται όλο και περισσότερο, με ανησυχητικές συνέπειες για την υγεία.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, οδηγώντας σε έλλειψη, αύξηση των τιμών και ακόμη και επηρεάζοντας την θρεπτική αξία, δήλωσε στο CNNi η Παν Χε, λέκτορας περιβαλλοντικών επιστημών και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change. Ωστόσο, πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της στην επιλογή των τροφίμων και των ποτών που καταναλώνουμε, τόνισε.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για τις αγορές τροφίμων στα νοικοκυριά των ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2019, γεγονός που τους επέτρεψε να παρακολουθήσουν τις ίδιες οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, τις συνέκριναν με τα περιφερειακά μετεωρολογικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν, οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη, κυρίως με τη μορφή ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά και χυμοί, σύμφωνα με τη μελέτη.
Για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που ανέβαινε η θερμοκρασία, η πρόσθετη κατανάλωση ζάχαρης στα νοικοκυριά των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο ανά ημέρα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, με σημαντική αύξηση καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Ο θερμότερος καιρός κάνει το σώμα να χάνει περισσότερο νερό, προκαλώντας την ανάγκη για ενυδάτωση και δροσιά. Για πολλούς στις ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι αναζητούν κρύα, γλυκά προϊόντα όπως αναψυκτικά και παγωτά, είπε η Χε.
Πιο ευάλωτα τα χαμηλά εισοδήματα
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα ή χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι λιγότερο ευνοημένες ομάδες τείνουν να έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι φθηνότερα και πιο προσιτά. Επίσης, μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο σε χώρους με κλιματισμό.
Η μελέτη προβλέπει ότι η κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά σχεδόν 3 γραμμάρια την ημέρα έως το 2095, εάν η ρύπανση που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίσει ανεξέλεγκτη, με τις ευάλωτες ομάδες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κινδύνων παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερο από το 6% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα: όχι περισσότερο από 36 γραμμάρια για τους άνδρες και 26 γραμμάρια για τις γυναίκες.
«Τα ζητήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης έχουν συζητηθεί ευρέως, αλλά αν λάβουμε υπόψη την αλληλεπίδραση με την κλιματική αλλαγή, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», δήλωσε η Χε. Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τρόπους διαχείρισης της κατανάλωσης ζάχαρης ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, κατέληξε.