Επικαιροποιημένα εμβόλια: Ποιοι πρέπει να κάνουν τη δόση

Πρέπει να διαβάσετε

Από τον προηγούμενο μήνα, έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού, και ειδικότερα εκείνων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε πως η σύσταση από την Εθνική Επιτροπή, για εκείνους που πρέπει να εμβολιαστούν, είναι συγκεκριμένη. 

«Ηλικιωμένοι, άτομα άνω των 65 ετών, άτομα που έχουν έκθεση στον ιό όπως οι υγειονομικοί, σε άτομα που έχουν προβλήματα του ανοσοποιητικού, χρειάζονται αυτή την έξτρα προστασία, όχι τόσο για να αποφύγουν την μόλυνση, αλλά για να προστατευτούν σε ότι αφορά τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Θα πρέπει αυτές οι ομάδες να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο που θα είναι σύνθετη, αν σκεφτούμε ότι υπάρχει και η γρίπη, την οποία είχαμε ξεχάσει. Φαίνεται ότι έχει επανέλθει στο προσκήνιο και αυτό θα μπλέξει λίγο την κατάσταση» σχολίασε.

Όσον αφορά τα παιδιά, ο κ. Σουρβίνος τόνισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση καθώς η μόλυνση σε μικρές ηλικίες δεν προκαλεί σοβαρή νόσο.  «Έχουμε δει κατευθυντήριες οδηγίες, σε σκανδιναβικές χώρες, όπου έχει σταματήσει ο εμβολιασμός σε μικρές ηλικίες με το σκεπτικό ότι δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά, που να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ».

 

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αρκετοί πολίτες εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού αλλά τα rapid test που κάνουν βγαίνουν αρνητικά, λέγοντας πως η κατάσταση διαφοροποιείται ανάλογα και με τις εταιρίες που χρησιμοποιεί κανείς, όμως γενικότερα παρουσιάζεται μια μειωμένη ευαισθησία στα rapid test, σε σχέση με τα μοριακά.

«Γι’ αυτό όταν επιμένουν τα συμπτώματα, καλό είναι να επαναλαμβάνει κανείς το τεστ, με μοριακό ή επίσης να διερευνά το ενδεχόμενο ότι η λοίμωξη να μην οφείλεται μόνο σε κορωνοϊό ή σε κάποιο άλλο παθογόνο, και άλλα που κυκλοφορούν και μας απασχολούν» κατέληξε.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα