Στο εργοστάσιο της Brioche Pasquier, περίπου μια ώρα μακριά από το Λονδίνο, κάθε ρολό που βγαίνει από τους γιγάντιους φούρνους κοστίζει τώρα τουλάχιστον 50% περισσότερο για να παρασκευαστεί. Κι όπως γράφει σε άρθρο του το Bloomberg, από το βούτυρο μέχρι τα αυγά και τη ζάχαρη, οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η εταιρεία παρασκευής κρουασάν, μπριός και σοκολάτας έχουν ήδη αυξηθεί, μετά το ράλι των εμπορευμάτων τον περασμένο χρόνο. Τώρα η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα και τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
Είναι διπλό κακό για τους παραγωγούς τροφίμων και ένα κόστος που γίνεται γρήγορα αισθητό στην τσέπη των καταναλωτών που παλεύουν με μια κρίση κόστους ζωής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σε περισσότερο από 13% φέτος, το ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών πρόκειται να δαπανήσει περισσότερο από το 10% των εισοδημάτων σε ενέργεια και τώρα το αυξανόμενο κόστος των παντοπωλείων αυξάνει την επισιτιστική φτώχεια .
«Φαινόμενο ντόμινο»
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο», δηλώνει στο Bloomberg ο Ράιαν Πέτερς , διευθύνων σύμβουλος της Brioche Pasquier UK Ltd. , ο οποίος διευθύνει το εργοστάσιο στο Milton Keynes.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε λίγο τις τιμές στους λιανοπωλητές, και δυστυχώς αυτό περνά και στους καταναλωτές».
Ρεκόρ τιμών
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ελλέιψεις σε βασικά προϊόντα, όπως το σιτάρι και τα φυτικά έλαια. Και ενώ το παγκόσμιο κόστος έχει αρχίσει να μειώνεται για τέταρτο μήνα τον Ιούλιο, οι καταναλωτές είναι απίθανο να δουν σύντομα τις μειώσεις αυτές στο ράφι.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παρασκευαστές τροφίμων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πλέον υψηλές τιμές ενέργειας, με το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και την ηλεκτρική ενέργεια να διαπραγματεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, καθώς πλησιάζουν οι σκοτεινές και παγωμένες μέρες του χειμώνα, ενισχύοντας τη ζήτηση για ενέργεια για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ακριβές πρώτες ύλες
«Είτε πρόκειται για ψήσιμο καφέ είτε για παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα, οι εταιρείες μέχρι στιγμής μιλούν μόνο για την αύξηση των πρώτων υλών», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής της έρευνας για τον trader εμπορευμάτων ED&F Man. «Νομίζω ότι τα χειρότερα έρχονται ακόμη καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται. Αυτός ο χειμώνας θα αλλάξει το παιχνίδι και το κόστος επεξεργασίας πιθανότατα θα αυξηθεί».
Η Suedzucker AG , ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης τεύτλων στην Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η «σημαντική αύξηση» στο κόστος των πρώτων υλών, της ενέργειας και της συσκευασίας αντιστάθμισε τα αυξημένα έσοδα το πρώτο τρίμηνο. Η Allied Bakeries, παρασκευαστής του ψωμιού Kingsmill και Allinson, δήλωσε τον Ιούνιο ότι το υψηλότερο κόστος εισροών συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια κέρδους, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις ήταν αυξημένες το τρίτο τρίμηνο.
Οι εταιρείες που μετατρέπουν τη σόγια, την ελαιοκράμβη και τους ηλιόσπορους σε μαγειρικά έλαια επιβραδύνουν την παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες περιοχές με χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Η επεξεργασία ελαιούχων σπόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη μειώθηκε κατά 3,2% τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο Fediol.
Κρατική ενίσχυση
Οι προοπτικές είναι τόσο τρομερές που οι κυβερνήσεις άρχισαν να παρεμβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο βοήθειας 110 εκατομμυρίων ευρώ (112 εκατομμυρίων δολαρίων) για τη στήριξη εταιρειών στον αγροτικό τομέα που έχουν πληγεί από την αύξηση της ενέργειας, των λιπασμάτων και άλλων πρώτες ύλες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Ο αγροτικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των άλλων δαπανών εισροών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις», δήλωσε η Επίτροπος Αντιμονοπωλιακών Υποθέσεων της ΕΕ Margrethe Vestager. «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά».
Τα ενεργοβόρα εργοστάσια τροφίμων σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κλείσουν εάν οι ελλείψεις φυσικού αερίου προκαλέσουν συρρίκνωση. Η Γερμανία έχει ήδη θεσπίσει το δεύτερο από ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων και το επόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές λειτουργίας σε όλες τις βιομηχανίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ή τον περιορισμό των προμηθειών στα εργοστάσια. Τέτοια χειρότερα σενάρια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη υψηλότερο κόστος παντοπωλείου.