Ενδοοικογενειακή βία: Μέσα στο 2024 σε λειτουργεία το Panic Button και στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Μέσα στο 2024 θα επεκταθεί και θα λειτουργήσει και στην Κρήτη η εφαρμογή Panic Button, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα όπως προανήγγειλε σήμερα Τρίτη από το Ηράκλειο, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.

«Όσο υπάρχουν περιστατικά και κρούσματα βίας τόσο θα πρέπει η πολιτεία και η κοινωνία μαζί να είμαστε σε επαγρύπνηση για να τα αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνησή μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γι΄αυτά με 65 δομές και με τη γραμμή 15900 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για τα θύματα, με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα, ένα εκ των οποίων είναι στο Ηράκλειο, με 20 ξενώνες φιλοξενίας, με τα 18 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ και με το Panic Button, ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Μάρτιο σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη και μέσα στο 2024 θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη».

Σύμφωνα με την κ. Κεφάλα, την συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν ήδη εγκαταστήσει στο κινητό τους 789 γυναίκες και έχει πατηθεί ήδη περισσότερες από 120 φορές.

Τι είναι το Panic Button

Το «κουμπί πανικού», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά -αν και η μετάφραση αυτή το αδικεί κάπως, δεν χρειάζεται να βρεθείς σε πανικό για να ζητήσεις βοήθεια- είναι μια υπηρεσία που με τη χρήση της τεχνολογίας σε βοηθά να ζητήσεις άμεσα βοήθεια εάν βρεθείς σε κάποια δύσκολη κατάσταση.

Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone), έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (SMS) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα