Έκτακτα μέτρα για να μη στερέψει το φράγμα Αποσελέμη – Αρνητικό ρεκόρ απ’ όταν ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του

Πρέπει να διαβάσετε

Την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων έξι ετών διανύει το φράγμα του Αποσελέμη, καθώς η στάθμη του «έκρουσε τα πρώτα καμπανάκια». Προκειμένου λοιπόν το φράγμα του Αποσελέμη να μη στερέψει, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που το διαχειρίζεται κι οι ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου που τροφοδοτούνται, έλαβαν από κοινού έκτακτα μέτρα.

Ο χειμώνας ήρθε αργά και για λίγο στο νησί, με αποτέλεσμα η πληρότητα του φράγματος στην παρούσα φάση να είναι στο 41%, που μεταφράζεται σε 10.290.000 κυβικά νερού. Πρόκειται για τη μικρότερη πληρότητα του φράγματος, απ’ όταν ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του έργου με τη σήραγγα του Οροπεδίου Λασιθίου. «Στην τελευταία κακοκαιρία μπήκαν στο φράγμα μέσω της σήραγγας του Αποσελέμη 370.000 κυβικά, τη στιγμή που καθημερινά καταναλώνονται μέσω της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού περίπου 40-45.000. Μπήκαν ελάχιστα δηλαδή. Πρόκειται για ποσότητα που δεν επαρκεί ούτε για 10 μέρες», δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Κατά συνέπεια, από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους, οι ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου κι Αγ. Νικολάου θα τροφοδοτηθούν συνολικά με 7 εκ. κυβικά. Η μερίδα του λέοντος, δηλαδή 4 εκ. κυβικά νερού, προορίζεται για το Δήμο Ηρακλείου, ενώ οι Δήμοι Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου θα λάβουν από 1,5 εκ. κυβικά ο καθένας.

Συνυπολογίζοντας και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, η χρονιά θα βγει με 9,5 εκ. κυβικά νερού, όταν πέρυσι οι τρεις ΔΕΥΑ τροφοδοτήθηκαν με 15 εκ. κυβικά. «Πρέπει να υπολογίσουμε ότι είναι απαραίτητο να διατηρείται μια ποσότητα στον ταμιευτήρα, για να είναι εφικτή η λειτουργία συντήρησης των εγκαταστάσεων. Γι’αυτό ξεκινήσαμε νωρίς να λαμβάνουμε μέτρα, ώστε οι ΔΕΥΑ να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τις αδρανείς γεωτρήσεις τους και να είναι έτοιμες το καλοκαίρι που αυξάνεται η τροφοδοσία λόγω τουρισμού. Αν όμως η επόμενη χρονιά δεν είναι καλύτερη, τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου είχε να ενεργοποιήσει τις εφεδρικές γεωτρήσεις από το 2019 και λόγω παλαιότητας, δεν αποκλείεται συχνά πυκνά να προκύπτουν ζημιές.

Βάσει των στοιχείων των προηγούμενων πέντε ετών, προκύπτει ότι η τροφοδοσία του Οροπεδίου Λασιθίου παίζει κατά 80% περίπου σημασία στην πληρότητα του ταμιευτήρα. Οι φετινές πρόσφατες χιονοπτώσεις εν τέλει δεν τροφοδότησαν σημαντικά το φράγμα, διότι δεν έλιωσαν γρήγορα τα χιόνια, άρα απορροφήθηκαν τοπικά.

Ο κ. Μαμαγκάκης στάθηκε στη σημασία του φράγματος, αναφέροντας πως από το 2016 μέχρι σήμερα, που λειτουργεί ολοκληρωμένα το φράγμα, έχουν διατεθεί μέσω της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού περίπου 77 εκ. κυβικά. «Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά φράγματα στην Κρήτη, εν αντιθέσει με την Κύπρο που είναι πολύ μπροστά στη διαχείριση του νερού κι έχουν 110 φράγματα. Εμείς εδώ έχουμε περίπου 12 μικρά και μεγάλα και καταλαβαίνετε ότι με αυτές τις μικρές δυνατότητες που έχουμε, δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια. Πρέπει να γίνουν κι άλλα φράγματα. Πρέπει να γίνει κι αυτό που ζητάει ο ΟΑΚ. Μια ενιαία διαχείριση σε όλη την Κρήτη, ώστε το νερό που υπερχειλίζει, να πηγαίνει να γεμίζει άλλο φράγμα που δεν έχει νερό. Όπως γίνεται στην Κύπρο τώρα και δεκαετίες μέσω αγωγού. Διότι υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στην Κρήτη. Άλλα τα δεδομένα δυτικά κι άλλα ανατολικά.»

Σύμφωνα με το Διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, σε επίπεδο χώρας, οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του φράγματος του Αποσελέμη κατατάσσονται στις τρεις καλύτερες, με ποιοτικό νερό. «Αντίστοιχο ετοιμάζουμε και για το Ρέθυμνο, με μικρότερη δυναμικότητα, ώστε να υδρεύονται το Ρέθυμνο κι ο Δήμος Μυλοποτάμου.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα