Ηράκλειο: Στο μισό η ποσότητα νερού από το φράγμα Αποσελέμη – Mέτρα για να μην πούμε το νερό… νεράκι παίρνει η ΔΕΥΑΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Στο μισό πέφτει από την ερχόμενη εβδομάδα η ποσότητα του νερού που φτάνει στο Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη, με την ΔΕΥΑΗ να ενεργοποιεί παλιές γεωτρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για να υδροδοτούνται ομαλά όλες οι περιοχές του δήμου Ηρακλείου.

Ο άνυδρος φετινός χειμώνας «έριξε» την στάθμη του νερού στο φράγμα με αποτέλεσμα και οι τρεις δήμοι που παίρνουν νερό από αυτό -Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου- να λαμβάνουν από εδώ και στο εξής πολύ μικρότερες ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΗ, Μανώλη Κοσμαδάκη, για την υδροδότηση του Ηρακλείου χρειάζονται 1.700 κυβικά νερού ωριαίως, από τα οποία τα 1.000-1.050 εξασφαλίζονταν από το φράγμα Αποσελέμη και τα υπόλοιπα 650-700 από γεωτρήσεις.

Από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και οι ποσότητα του νερού από το φράγμα Αποσελέμη θα μειωθεί και εκτιμάται ότι θα φτάνει μόλις τα 550 κυβικά νερού ανά ώρα, η ΔΕΥΑΗ θα πρέπει να εξασφαλίζει από άλλες πηγές περίπου 500 κυβικά ανά ώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να τα καλύψουμε από γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΗ οι οποίες για πολλά χρόνια ήταν ανενεργές, αλλά έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πιθανότητα», σημείωσε ο κ. Κοσμαδάκης. Έτσι η υδροδότηση αναμένεται να ενισχυθεί τις γεωτρήσεις σε Μάλια , Τύλισσο και Κέρη.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως πέραν από την ποιότητα του νερού, η οποία σαφώς και δεν θα είναι εξίσου καλή με αυτή του φράγματος Αποσελέμη, η ενεργοποίηση των γεωτρήσεων ελλοχεύει πάντοτε και τον κίνδυνο ταλαιπωρίας για τους πολίτες λόγω διακοπών στην υδροδότηση.

«Το φράγμα Αποσελέμη εκτός από καλής ποιότητας νερό, αυτό που εξασφάλιζε ήταν η μεταφορά νερού στις δεξαμενές του δήμου Ηρακλείου. Δεν υπήρχαν απώλειες στο καινούριο εξωτερικό δίκτυο, δεν υπήρχαν ζημιές», δήλωσε στο Creta24. ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα παύει να υπάρχει αφού όπως εξήγησε ο κ. Κοσμαδάκης «με το να πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις δικές μας γεωτρήσεις, άρα να γεμίσουμε νερό τις δεξαμενές μας από τα δικά μας δίκτυα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιας διαρροής σε αγωγούς ή κάποιας βλάβης άρα και την εκ περιτροπής υδροδότηση του Ηρακλείου για το διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη».

Ο κ. Κοσμαδάκης εκτίμησε πως η ΔΕΥΑΗ δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα