Χ. Μαμουλάκης για προϋπολογισμό: Τον καταθέτει η ΝΔ, θα τον αναθεωρήσει η νέα προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Προειδοποιώντας για τους κινδύνους εκτροχιασμού της εθνικής οικονομίας και την πολύ χαμηλή πρόοδο σε επίπεδο απορροφητικότητας πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάπτυξης, αλλά και καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, για τον προϋπολογισμό του 2023.

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στις πανομοιότυπες τοποθετήσεις – αγιογραφίες για τον Κ. Μητσοτάκη των κυβερνητικών Βουλευτών, αλλά και στην έπαρση με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τον «πρώτο προϋπολογισμό που συντάσσεται έξω από το πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής διεθνούς εποπτείας μετά από 12 χρόνια» ξεχνώντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη την περίοδο είχαμε την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και τη δημιουργία του δημοσιονομικού «μαξιλαριού», όλα τα γεγονότα δηλαδή που τότε, ο ίδιος ως αντιπολίτευση, λοιδορούσε!

Στη συνέχεια ο Χάρης Μαμουλάκης εστίασε στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες οδήγησαν και στην χρεοκοπία, το δημοσιονομικό έλλειμμα σε συνδυασμό με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας: «Αν το πρώτο από αυτά τα ελλείμματα σήμερα δεν προκαλεί τρόμο εξαιτίας των ενεργειών της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει το ίδιο και για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τετραπλασιάστηκε και από σχεδόν μισό δισ. τον Ιανουάριο του 2021, εκτοξεύτηκε σε πάνω από 2 δισ. τον Ιανουάριο του 2022!». Επισημαίνοντας ότι η έκρηξη αυτή προφανώς σχετίζεται με την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και πάνω από όλα της ενέργειας, τόνισε ότι μετακυλιόμενη προς την πραγματική οικονομία, οδηγεί στην ξέφρενη πληθωριστική κρίση που βιώνουμε. «Ο παράγοντας αυτός, μεσοπρόθεσμα, είναι μια βόμβα για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση, σαν ο κ. Μητσοτάκης να ήταν εκλεγμένος από τις εταιρείες ενέργειας της χώρας, χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την άντληση υπερκερδών. Αγνοώντας όλα τα εργαλεία που έχει στην διάθεση της, την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και στην ενέργεια, την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, την ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, κ.α., αφήνει την κρίση να λειτουργήσει ως ένα τεράστιο εργαστήριο αναδιανομής εισοδήματος υπέρ των ισχυρών.».

Αναφερόμενος στη διαχείριση του Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, ο Χάρης Μαμουλάκης, στάθηκε στην απουσία κάθε πρόβλεψης για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εξαγωγικών κλάδων με ισχυρή προστιθέμενη αξία, την ίδια στιγμή που το σχέδιο Ελλάδα 2.0 προέβλεπε 1,5 δισ. ευρώ για φωτοτυπίες και ψηφιοποιήσεις για τα κολέγια και μόλις 400 εκατ. ευρώ για την μεταποίηση. Αλλά και στην πλήρη απουσία κάθε αίσθησης κοινωνικής πολιτικής, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα σε πλήρη αντίθεση σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδιασμού. «Η Κυβέρνηση προβλέπει ότι με το κλείσιμο του έτους η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης θα πλησιάζει τα 2,8 δισ. ευρώ το 2022 και τα 3,6 το 2023, όταν μέχρι τα μέσα του χρόνου δεν είχαν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία πάνω από 600 εκ. ευρώ! Μας λέει σήμερα ότι η υλοποίησή του επαρκεί για την ανάσχεση των υφεσιακών τάσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά η πραγματική εικόνα είναι ότι μέχρι τα μέσα του χρόνου μόνο το 2% από τα 32 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα είχαν κατευθυνθεί στην οικονομία της χώρας! Άρα, η υπόθεση σχετικά με τον ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ πάνω στο οποίο στηρίζεται ο σημερινός προϋπολογισμός είναι ένα συνειδητό ψέμα.».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Για τους παραπάνω και για πολλούς άλλους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα καταψηφίσει τον σημερινό προϋπολογισμό. Και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα κληθεί να τον αναθεωρήσει, στο πλαίσιο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης για την οποία θα τον εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός!».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα