Συνεχίζεται, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, με ενστάσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.
Το βράδυ ολοκληρώνεται, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, που συγκεντρώνει το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, στις επτά το απόγευμα και αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που άσκησε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο σχέδιο, που έχει, είναι η άλωση του κράτους και πως αντί για αξιοκρατική στελέχωση του δημοσίου από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, θα στελεχώσει το δημόσιο από μητρώο στελεχών της ΝΔ.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει.
«Κρατώ τη δήλωσή σας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να πετύχει. Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές», απάντησε ο υπουργός.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινώσει ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου.
Ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας, χαρακτήρισε το ν/σ, το Κίνημα Αλλαγής.
Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, ανέφερε το ΚΚΕ.
Το κράτος πρέπει να στελεχωθεί χωρίς κομματικά κριτήρια, σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ένα λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος, τόνισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.