Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, 2026
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού το 2026 και το 2027 βλέπει η ΤτΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την πορεία του πληθωρισμού το 2026 και το 2027 προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ αναμένεται αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2028. Ας σημειωθεί, δε, ότι και το 2025 ο πληθωρισμός στο 2,9% ήταν αρκετά πάνω από την αρχική πρόβλεψη (2,5%), αλλά κάτω από την αναθεωρημένη του περασμένου Σεπτεμβρίου (3,1%), απόρροια κυρίως της μεγάλης αποκλιμάκωσης που καταγράφηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η εκτίμηση για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φέτος και την επόμενη χρονιά βασίζεται στην υπόθεση περί περαιτέρω μείωσης των τιμών στην ενέργεια, καθώς και στην υπόθεση περί επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες, οι οποίες μέσα στο 2025 πυροδότησαν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την τακτική έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πληθωρισμό Inflation Monitor, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2026, ενώ το 2027 θα σημειώσει οριακή αύξηση και θα διαμορφωθεί σε 2,2%. Το 2028 εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε 2,5%. Η αύξηση το 2027, και ακόμη περισσότερο το 2028, αποδίδεται στις συνέπειες από την εφαρμογή του ETS 2 (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων 2) στην Ε.Ε., το οποίο θέτει όρια στις εκπομπές καυσίμων όχι μόνο στη μεγάλη βιομηχανία, αλλά και στις οδικές μεταφορές και στη μικρή βιομηχανία. Στο πλαίσιο του ETS 2 οι προμηθευτές καυσίμων θα είναι υπεύθυνοι για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων και τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εκτιμήσεις της ΤτΕ έκαναν λόγο για πληθωρισμό 2,6% το 2026 (αντί για 2,1%) και 2,4% το 2027.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, το Ευρωσύστημα (μέλος του οποίου είναι η TτΕ και οι προβλέψεις του περιλαμβάνονται στο Inflation Monitor) προβλέπει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2026 και το 2027 και θα διαμορφωθεί σε 1,9% και 1,8% αντιστοίχως. Το 2028 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2% λόγω της εφαρμογής του ETS 2. Από την άλλη τονίζεται ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι πιέσεις για την αναπλήρωση των πραγματικών απωλειών μισθών εξασθενούν. Σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αύξησης της παραγωγικότητας, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά βραδύτερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το 2025, η Eurostat χθες ανακοίνωσε τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 2,9%. Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για τις μεταβολές στις τιμές των προϊόντων επιβεβαιώνουν εξάλλου το «ράλι ανατιμήσεων» σε σειρά βασικών τροφίμων, όπως το μοσχαρίσιο κρέας (με μέση μηνιαία αύξηση το τελευταίο 12μηνο 15,5% στην Ελλάδα έναντι 9,7% στην Ευρωζώνη), το αιγοπρόβειο κρέας (4,1%), ο καφές (13,8%), το κακάο (14,8%), το φρέσκο γάλα πλήρες (4,2%), αλλά και σε υπηρεσίες, όπως η εστίαση (5,6%) και τα ενοίκια (10%).

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα