Αποκάλυψη: Επικαιροποίηση σχεδιασμού χωρίς καύση απορριμμάτων στην Κρήτη

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, η επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν προβλέπει τη διαδικασία της ενεργειακής αξιοποίησης.

Ξεκάθαρο στίγμα αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων παίρνει η Κρήτη.

Στον επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων του νησιού δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε εργοστάσιο καύσης καθώς προκρίνονται εναλλακτικά μοντέλο διαχείρισης που βασίζονται στη φιλοσοφία της αρχικής μελέτης του σχεδιασμού που συντάχθηκε το 2016.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή De Facto της Τηλεόρασης CRETA ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, η επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν προβλέπει τη διαδικασία της ενεργειακής αξιοποίησης.

Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Δηλαδή, δεν προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου καύσης. Αυτό αποτελεί κεντρική κατεύθυνση, φιλοσοφία και επιλογή της Κρήτης αναφορικά με το μοντέλο που έχουμε επιλέξει για τη διαχείριση των απορριμμάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυλούρης.

Η συζήτηση για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη άνοιξε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο του 2025 όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη δημιουργία δικτύου έξι μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) Απορριμματογενών Ενεργειακών Πρώτων Υλών (ΑΕΠΥ) στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων στην Κρήτη.

Στο σκεπτικό της απόφασης, ήταν η δομική αναγκαιότητα για την επίτευξη του στόχου που θέτει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων αναφορικά με τη μείωση της ταφής αστικών στερεών αποβλήτων στο 10% έως το 2030.

Παρότι η ανακύκλωση και η προδιαλογή αποτελούν βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, η μελέτη υπογραμμίζει ότι χωρίς την ανάπτυξη θερμικών μονάδων για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, ο στόχος είναι πρακτικά ανέφικτος. Δηλαδή, χωρίς την καύση, θα συνεχίσουμε να θάβουμε απορρίμματα σε ΧΥΤΑ.

Όπως έχει γράψει το Black Box του Creta24.gr, το βασικό επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στις σχεδόν οριζόντιες και καθολικές αντιδράσεις αυτοδιοικητικών, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων, αφορά στην αδυναμία της χώρας να προσεγγίσει τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση της ταφής απορριμμάτων.

Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα. Η Κρήτη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων δεν είναι δόκιμο να εφαρμοστεί η διαδικασία της καύσης. Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τη διαλογή στην πηγή. Στηρίζουμε και επιμένουμε στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού μας που έχει χαρακτηριστεί πρότυπο τα τελευταία δέκα χρόνια”, επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.

Προηγούμενο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες εξαιτίας ρωσικού πλήγματος στην Οδησσό

Επόμενο

Νετανιάχου: Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εντολή να συνεχίσουν τα πλήγματα στον Λίβανο

Σχετικά Άρθρα