Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές όσον αφορά την διαχείριση τροφίμων και τον τρόπο μαγειρέματος καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι έδωσε στους πολίτες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου.
«Χρειάζεται προσοχή από την ώρα της αγοράς έως την αποθήκευση, συντήρηση, επεξεργασία και κατανάλωσης των τροφίμων» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρώτο βασικό βήμα είναι η αγορά των πασχαλινών εδεσμάτων, και κυρίως του κρέατος, από αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις. Επιπλέον, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις ημέρες σημείωσε με έμφαση ότι τα τρόφιμα που προμηθευόμαστε πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο άμεσα και όχι να τα κρατάμε στο…αυτοκίνητο έως ότου ολοκληρώσουμε τις αγορές μας. Το κρέας αλλά και τα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο κάτω μέρος του ψυγείου ενώ τα έτοιμα τρόφιμα-τα μαγειρεμένα- πρέπει να μπαίνουν στο ψηλό σημείο του ψυγείου.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως ανέφερε ο κ.Παπαδάκης, πρέπει να είμαστε όταν προμηθευόμαστε κατεψυγμένα προϊόντα, όταν τα αποψύχουμε αλλά και όταν μαγειρεύουμε το κρέας – με την ιδανική θερμοκρασία για το εσωτερικό του να πρέπει να φτάνει κατ’ ελάχιστο τους 70οC. Επίσης, το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3-4 ημέρες και να μην καταναλωθεί αργότερα.