Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
ΚΥΔ Κρήτης: Ανεπαρκής η παράταση των 10 ημερών για το ΟΣΔΕ 2026 – Ζητούν προθεσμία έως τις αρχές Δεκεμβρίου
Η Επιτροπή Εκπροσώπησης των ΚΥΔ κάνει λόγο για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, επισημαίνοντας ότι πανελλαδικά έχει οριστικοποιηθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων, ενώ 150.000 έως 200.000 παραγωγοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία.
Η παράταση των 10 ημερών που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 δεν επαρκεί για να καλυφθεί ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκπροσώπησης των ΚΥΔ της Κρήτης, η οποία ζητά να δοθεί χρονικό περιθώριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι δύο απλουστεύσεις που εισήγαγε η ΑΑΔΕ, δηλαδή η εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης ΚΑΕΚ για ακίνητα έως 10 στρέμματα και η αυτοματοποιημένη διόρθωση της έκτασης του αγροτεμαχίου στο Ε9 για περιπτώσεις όπου το ΑΤΑΚ εμφανίζει μικρότερη έκταση από το ΚΑΕΚ, διευκολύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν καθυστερημένα, όταν ήδη έχει χαθεί σημαντικός χρόνος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση των συλλογικών φορέων του κλάδου για σταδιακή υποβολή των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, είχε προταθεί να υποβληθούν σε πρώτη φάση οι αιτήσεις για τη βασική, την αναδιανεμητική και την ενίσχυση νεαρών γεωργών και σε δεύτερο χρόνο τα αιτήματα πληρωμής για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα επηρέαζε τον χρόνο καταβολής των ενισχύσεων, ενώ θα περιόριζε τον φόρτο εργασίας σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο.
Μόλις το 1/3 των δηλώσεων έχει οριστικοποιηθεί
Η εικόνα που περιγράφουν οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος. Μέχρι σήμερα, σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει οριστικοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο των δηλώσεων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 150.000 έως 200.000 παραγωγοί δεν έχουν καν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής.
Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν περισσότερες από 350.000 δηλώσεις μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, παρά τις διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν.
«Πώς θα εξυπηρετήσουμε νέους παραγωγούς;»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην προτροπή της ΑΑΔΕ προς τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων να αποδεχθούν νέες εξουσιοδοτήσεις και να δώσουν προτεραιότητα στους παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι χιλιάδες παραγωγοί, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα, δυσκολεύονται να βρουν ΚΥΔ για να εξυπηρετηθούν, εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας και των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων.
«Πώς θα προχωρήσουμε σε αποδοχή εξουσιοδοτήσεων και εξυπηρέτηση παραγωγών που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης, όταν εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών που ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία; Πώς θα προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα, όταν ο ορίζοντας που μας δίνει είναι 10 ημερών;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ χαρακτηρίζουν την παράταση ανεπαρκέστατη, υποστηρίζοντας ότι οι διαδοχικές ολιγοήμερες παρατάσεις δημιουργούν ανασφάλεια και άγχος στους παραγωγούς, το οποίο μεταφέρεται και στους εργαζόμενους των Κέντρων, που ήδη εργάζονται εντατικά υπό μεγάλη πίεση.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΑΔΕ έχουν λάβει φέτος σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο επιμένει ότι απαιτείται ένα σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, με επαρκή χρόνο για την ολοκλήρωση των δηλώσεων.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εκπροσώπησης των ΚΥΔ Κρήτης
«Με το από 30/10/2026 Δελτίο Τύπου της, η ΑΑΔΕ μας ενημέρωσε για ολιγοήμερη παράταση 10 ημερών για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026. Επίσης μας ενημέρωσε για την εισαγωγή δύο σημαντικών απλουστεύσεων της διαδικασίας, την εξαίρεση δήλωσης ΚΑΕΚ για ακίνητα έως 10 στρέμματα και την αυτοματοποιημένη διόρθωση της έκτασης του αγρομεταχίου στο Ε9 για όσα ΑΤΑΚ έχουν μικρότερη έκταση από το ΚΑΕΚ. Κλείνει προτρέποντας τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να προτεραιοποιήσουν την υποστήριξη των παραγωγών που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής ή δεν έχουν δώσει εξουσιοδότηση.
Και οι δύο απλουστεύσεις είναι θετικές ως προς την επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2026. Δυστυχώς υιοθετήθηκαν καθυστερημένα καθώς το έργο έχει πάει ήδη πολύ πίσω. Επίσης με λύπη μας βλέπουμε ότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση όλων των συλλογικών φορέων του κλάδου για υλοποίηση του έργου σε φάσεις, δηλαδή την υποβολή αιτήσεων για τη βασική, αναδιανεμητική και νεαρής ηλικίας τώρα και την εισαγωγή των αιτημάτων πληρωμής οικολογικών σχημάτων και συνδεδεμένων σε δεύτερο χρόνο. Η πρόταση αυτή αφενός δεν επηρεάζει το χρόνο πληρωμής των ενισχύσεων, αφετέρου μειώνει το φόρτο εργασίας τη δεδομένη στιγμή.
Η εισήγηση όλων των συλλογικών φορέων του κλάδου ήταν μία παράταση έως αρχές Δεκεμβρίου, ακριβώς για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τις εργασίες μας. Μέχρι και σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί πανελλαδικά περίπου το 1/3 των δηλώσεων, εκατοντάδες χιλιάδες είναι υπό επεξεργασία και περίπου 150.000 – 200.000 παραγωγοί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής. Παρά τις απλουστεύσεις που εισήχθησαν όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος σε 10 ημέρες να υποβληθούν περισσότερες από 350.000 δηλώσεις.
Η ΑΑΔΕ μας προτρέπει να αποδεχτούμε νέες εξουσιοδοτήσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα χιλιάδες παραγωγοί δεν μπορούν να βρουν ΚΥΔ να εξυπηρετηθούν λόγω του φόρτου εργασίας που υπάρχει και της στενής προθεσμίας υποβολής. Μικρές παρατάσεις 10 ημερών, παρόλο που γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, δεν μας βοηθούν προς την κατεύθυνση που ζητάει η ΑΑΔΕ, να αποδεχτούμε νέες εξουσιοδοτήσεις και να προτεραιοποιήσουμε παραγωγούς που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία. Πώς θα προχωρήσουμε σε αποδοχή εξουσιοδοτήσεων και εξυπηρέτηση παραγωγών που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης, όταν εντός του δοθέντος χρονικού πλαισίου αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών που ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία; Πώς θα προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα, όταν ο ορίζοντας που μας δίνει είναι 10 ημερών;
Συνεπώς η παράταση που δόθηκε είναι ανεπαρκέστατη, ενάντια σε κάθε λογική και ενάντια στην ίδια την προτροπή της ΑΑΔΕ για αποδοχή νέων εξουσιοδοτήσεων από τα ΚΥΔ. Αυτό το μαρτύριο της σταγόνας δημιουργεί άγχος στον παραγωγό το οποίο μεταφέρεται στο προσωπικό μας, το οποίο ήδη εργάζεται εντατικά, ασκώντας αδικαιολόγητη πίεση.
Αναγνωρίζουμε ότι το ΥΠΑΑΤ και η ΑΑΔΕ έχουν πάρει φέτος γενναίες αποφάσεις. Ένα χρονοδιάγραμμα με εύλογο χρόνο ολοκλήρωσης της υποβολής των δηλώσεων και τον προτεινόμενο από όλους τους φορείς προγραμματισμό των εργασιών δεν είναι μία γενναία απόφαση, είναι μία απαραίτητη απόφαση που όσο καθυστερεί να ληφθεί τόσο χάνει την αξία της.
Ο στόχος όλων μας είναι κοινός, η ορθή υποβολή των ΕΑΕ 2026, η προστασία των παραγωγών και των κοινοτικών πόρων και η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος που θα μπορεί να λειτουργεί με σταθερούς κανόνες και τα επόμενα χρόνια».