Κ. Σπυριδάκη: «1,3 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις εργολάβων, ενώ οι αγρότες του Λασιθίου περιμένουν»

Η Βουλευτής ανέδειξε την απόσταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και στην καθημερινότητα των πολιτών, θέτοντας ένα κεντρικό ερώτημα: Πόση αξία έχουν τα πλεονάσματα όταν οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;

@Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Με αιχμηρή κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική και με ιδιαίτερη έμφαση στις καταστροφές στο Οροπέδιο Λασιθίου και στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση στην Ιεράπετρα, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2024.

Η Βουλευτής ανέδειξε την απόσταση ανάμεσα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και στην καθημερινότητα των πολιτών, θέτοντας ένα κεντρικό ερώτημα: Πόση αξία έχουν τα πλεονάσματα όταν οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες;

Οροπέδιο Λασιθίου: «Οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα και η Κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει τις αποζημιώσεις»

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κατερίνα Σπυριδάκη επανέφερε τις καταστροφές στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου οι παραγωγοί εξακολουθούν να περιμένουν τον μηχανισμό αποζημίωσης που είχε υποσχεθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

«Θα ξεκινήσω πάλι σήμερα –αναγκαστικά, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς– από το Λασίθι, που 1η του μήνα πλημμύρισε και μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις 5 του μήνα ακόμη περιμένουν οι αγρότες τον μηχανισμό με τον οποίο θα αποζημιωθούν. Είπαμε 4-5 του μήνα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μετά μετατέθηκε για τη χθεσινή ημέρα, σήμερα μαθαίνω ότι πάμε πάλι για την Παρασκευή.»

Η Βουλευτής υπογράμμισε ότι η απώλεια της αγροτικής παραγωγής δεν πλήττει μόνο τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την οικονομική και κοινωνική ζωή του Οροπεδίου.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εισόδημα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς θα καλύψουν τα χρέη τους. Μιλάμε για μια κοινωνία η οποία στηρίζεται μόνο στον αγροτικό τομέα. Αν ο αγρότης δεν έχει χρήματα, δεν θα πληρώσει τον γεωπόνο που χρωστάει, δεν θα πάει στο σούπερ μάρκετ, δεν θα πάει στο καφενείο.»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στις οικογένειες που αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, με μόλις τέσσερα παιδιά να συμμετέχουν στην έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών χορών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τιμή της πατάτας στη λαϊκή αγορά, που όπως διαπίστωσε έφτανε το 1,80 ευρώ, καθώς και στις επιπτώσεις της καταστροφής στην τροφοδοσία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Χερσονήσου.

«Και εμείς ακόμα περιμένουμε ποιος θα είναι ο μηχανισμός εκείνος που θα δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν να ζήσουν, να επιβιώσουν.»

Ιεράπετρα: «Η πόλη γίνεται σημείο εκτόνωσης μιας κρίσης χωρίς σχέδιο»

Στη συνέχεια, η Κατερίνα Σπυριδάκη αναφέρθηκε στις νέες μαζικές μεταναστευτικές αφίξεις στην Ιεράπετρα, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καλείται να διαχειριστεί μια κρίση χωρίς την αναγκαία κρατική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, 307 άνθρωποι είχαν φτάσει την προηγούμενη ημέρα στην ΑΓΡΕΞ, άλλοι 112 κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρωί ο συνολικός αριθμός είχε φτάσει τους 550.

«Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι φτάνουν σε μια πολιτεία ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση και την κρίση. Η Ιεράπετρα γίνεται το σημείο εκτόνωσης μιας κρίσης χωρίς σχέδιο.»

Η Βουλευτής περιέγραψε τις συνθήκες παραμονής των ανθρώπων σε υπαίθριους χώρους της ΑΓΡΕΞ και κάτω από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, επισημαίνοντας ότι η τοπική κοινωνία προσπαθεί για ακόμη μία φορά να καλύψει τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η στιγμή η Ιεράπετρα έχει αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν της αναλογεί εξ ολοκλήρου.»

Απαίτησε σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την καταλληλότητα των χώρων ταυτοποίησης και από το Υπουργείο Μετανάστευσης για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων αφίξεων.

«Δύο διαφορετικές εικόνες για την ελληνική οικονομία»

Περνώντας στην ουσία των νομοσχεδίων, η Κατερίνα Σπυριδάκη αντιπαρέβαλε την εικόνα των δημοσιονομικών επιδόσεων που παρουσιάζει η Κυβέρνηση με την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

«Υπάρχουν δύο διαφορετικές εικόνες για την ελληνική οικονομία. Η μία είναι αυτή που παρουσιάζει η Κυβέρνηση με πλεονάσματα, επενδύσεις, αυξημένα έσοδα και πανηγυρικές δηλώσεις. Η άλλη είναι έξω από αυτή την Αίθουσα, είναι στο σούπερ μάρκετ όπου ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος αναγκάζεται να αφήσει τα μισά πράγματα στο ταμείο, είναι ο νέος εργαζόμενος που ψάχνει σπίτι […] είναι ο αγρότης που θέλει να δουλέψει όλη τη χρονιά και δεν ξέρει πότε θα πληρωθεί.»

Η Βουλευτής επισήμανε ότι το 2024 τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 4,31 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές πληρωμές ήταν σχεδόν 2 δισ. ευρώ χαμηλότερες από τις προβλέψεις.

«Τα βιβλία τα λογιστικά τα έχετε φτιάξει καλά. Σε έσοδα-έξοδα είμαστε καλά. Όμως, το ερώτημα το εύλογο είναι ένα: Πόσο από αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μεταφράστηκε τελικά σε πραγματική ανακούφιση για τον πολίτη;»

Υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, με ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, επισημαίνοντας ότι οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούσαν το 2024 στο 42,8% των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, έναντι 32,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Golden Visa και στεγαστική κρίση: «Μετράτε τα κεφάλαια, όχι τους ανθρώπους που μένουν εκτός αγοράς»

Αναφερόμενη στη στεγαστική κρίση, η Κατερίνα Σπυριδάκη επέκρινε την κυβερνητική επιλογή να παρουσιάζεται η Golden Visa ως επενδυτική επιτυχία, χωρίς να αξιολογούνται οι επιπτώσεις της στην πρόσβαση των πολιτών στη στέγη.

«Βεβαίως, έρχονται κεφάλαια, αγοράζονται ακίνητα, καταγράφονται επενδυτικές εισροές, αλλά ποιος εξετάζει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά αυτής της αγοράς, στον νέο που δεν μπορεί να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα, στην οικογένεια που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γειτονιά της;»

Και πρόσθεσε:

«Εσείς μετράτε πόσα κεφάλαια μπορούν να έχουν από την αγορά ακινήτων. Εμείς σας ζητάμε να μετρήσετε πόσοι άνθρωποι στη χώρα μας βγαίνουν εκτός από αυτήν την αγορά.»

«1,3 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις εργολάβων – Ρήτρα κυβερνητικής ανικανότητας»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η Βουλευτής για το κόστος των αποζημιώσεων προς εργολάβους, το οποίο, σύμφωνα με την τοποθέτησή της, ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Συνέδεσε το ζήτημα με τις καθυστερήσεις των δημοσίων έργων και την εμπειρία του Λασιθίου, όπου οι εκκρεμότητες στις απαλλοτριώσεις και στις διοικητικές διαδικασίες οδηγούν σε καθυστερήσεις και πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

«Το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ είναι ένας προϋπολογισμός μιας χώρας και εσείς αυτή τη στιγμή έχετε δώσει αυτό το ποσό σε εργολάβους για αποζημιώσεις για την ανικανότητα. Ρήτρα ανικανότητας εκτέλεσης. Αυτό είναι. Ρήτρα ανικανότητας κυβερνητικής εξουσίας. Εγώ έτσι θα την ονόμαζα.»

Και έθεσε ευθέως το ζήτημα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αντιπαραβάλλοντας αυτές τις δαπάνες με τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και των σχολείων.

«Ο θυμός της κοινωνίας αντί να κοιτάζει προς τα πάνω, κοιτάζει προς τα δίπλα»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η Κατερίνα Σπυριδάκη αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών και αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.

Με αφορμή τις εντάσεις που καταγράφονται στην Ιεράπετρα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο συσσωρευμένος κοινωνικός θυμός να στρέφεται μεταξύ των ίδιων των πολιτών.

«Είναι άνθρωποι που δεν τους φτάνει ο μισθός τους. Είναι άνθρωποι που πηγαίνουν στο νοσοκομείο και δεν μπορούν να πάρουν τις υπηρεσίες υγείας και αυτό τους γεμίζει θυμό. Και αυτός ο θυμός, δυστυχώς, αντί να κοιτάει στη σωστή κατεύθυνση, που είναι προς τα πάνω, προς αυτούς που κυβερνούν, κοιτάζει προς τα δίπλα. Και αυτό είναι επικίνδυνο.»

Κλείνοντας, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση:

«Αν, λοιπόν, δεν κάνετε κάτι σύντομα, τότε θα είστε υπεύθυνοι για το όποιο αποτέλεσμα.»

Προηγούμενο

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία και τι πρέπει να ελέγξουν οι υπόχρεοι

Επόμενο

Χρυσοχοϊδης: Το FBI της Κρήτης έχει "εξοντώσει" πέντε εγκληματικές οικογένειες και έτσι θα συνεχίσει

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα
· ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Να μη μετατραπεί ο Μυλοπόταμος σε Αρκαλοχώρι ή Θεσσαλία» – Τι δήλωσε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές

Την άμεση στήριξη των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη ο Δήμος Μυλοποτάμου από την…