Δομή στους Αθανάτους: Η απάντηση της Γ.Ε. Σκουλούδης Α.Ε. στους κατοίκους μετά την κακοκαιρία

Τι αναφέρει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου για την κατάσταση που επικράτησε στις εγκαταστάσεις κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, απαντώντας στην επιστολή κατοίκων και φορέων που είχε προηγηθεί προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

Oι πρώην αποθήκες Σκουλούδη που προορίζονται για δομή μεταναστών στο Ηράκλειο / Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον σχεδιασμό για προσωρινή δομή φιλοξενίας μεταναστών στους Αθανάτους δίνει η πλευρά Γ.Ε. Σκουλούδης Α.Ε., απαντώντας στην επιστολή που είχαν αποστείλει στις 2 Οκτωβρίου κάτοικοι της περιοχής Ηρακλείου – Μοιρών προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μέσα από την ανακοίνωση επιχειρείται να δοθεί απάντηση στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα από κατοίκους και φορείς, σχετικά με τη γειτνίαση των εγκαταστάσεων με τον Ξηροπόταμο και το κατά πόσο αυτή δημιουργεί κινδύνους σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Στην απάντησή της, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του χώρου όπου θα δημιουργηθεί η δομή,  στρέφει το ενδιαφέρον στην εικόνα που παρουσίασαν οι εγκαταστάσεις στους Αθανάτους κατά τη διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων. Όπως υποστηρίζει, δεν καταγράφηκαν πλημμύρες ή ζημιές στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ ανάλογη ήταν, σύμφωνα με την ίδια πλευρά, η κατάσταση και στον Ξηροπόταμο στο συγκεκριμένο σημείο.

Συνοδεύει, μάλιστα, την τοποθέτησή της με φωτογραφικό υλικό από την ώρα της κακοκαιρίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που καταγράφηκε αποτελεί απάντηση στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί.

Η ανακοίνωση της Γ.Ε. Σκουλούδης Α.Ε.:

«Σε απάντηση της από 2 Οκτωβρίου 2026 επιστολής των κατοίκων της περιοχής Ηρακλείου-Μοιρών προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου:

Η πραγματικότητα απαντά στις εντυπώσεις

Με αφορμή την έντονη κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την Κρήτη, από τη Σητεία έως το Καστέλι Κισσάμου, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντήσουμε στην επιστολή σας και να μιλήσουν τα πραγματικά γεγονότα.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τις εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Σκουλούδη στην περιοχή Αθανάτων, οι οποίες προορίζονται για τη δημιουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη γειτνίασή τους με τον Ξηροπόταμο και σε έναν υποτιθέμενο πλημμυρικό κίνδυνο.

Η πρόσφατη ακραία κακοκαιρία, όμως, έδωσε μια πραγματική εικόνα των συνθηκών.

Στο Ηράκλειο, ο Δρακουλιάρης υπερχείλισε στην περιοχή Μαλάδων–Φοινικιάς, προκαλώντας σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Στα Σταυράκια σημειώθηκαν κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός οικισμού.

Και όμως, την ίδια ώρα, στην περιοχή των εγκαταστάσεών Σκουλούδη στους Αθανάτους, δεν παρουσιάστηκε απολύτως κανένα πρόβλημα, σε καμία εκ των δυο εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του. Ούτε όμως και στην ευρύτερη περιοχή από Αγία Βαρβάρα έως την εκβολή του Ξηροποτάμου, δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου.

Ο Ξηροπόταμος, στο ύψος της ιδιοκτησίας Σκουλούδη, παρέμεινε εντός της κοίτης του, με την στάθμη του νερού πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι πάνω από πέντε χρόνια τώρα δεν έχει καθαριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι ίδιες οι εγκαταστάσεις παρέμειναν απολύτως ανεπηρέαστες, χωρίς πλημμυρικά φαινόμενα ή ζημιές τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοείται στον δημόσιο διάλογο.

Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό που έχει ληφθεί την ώρα της κακοκαιρίας, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαπιστώσει την πραγματική κατάσταση.

Γι’ αυτό προκαλεί εύλογο προβληματισμό η επιμονή ορισμένων εκπροσώπων των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και δημοτικοί άρχοντες περιοχών που επλήγησαν, να επικεντρώνουν το δημόσιο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και σε κινδύνους που της αποδίδουν, όταν υπάρχουν υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα υποδομών, αντιπλημμυρικής προστασίας και οδικής ασφάλειας στις ίδιες τις περιοχές που εκπροσωπούν.

Από το 1992 που οι εγκαταστάσεις ανεγέρθησαν, με όλες τις νόμιμες άδειες, επιδοτούμενες με Ευρωπαϊκά κονδύλια, ουδέποτε αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα, ούτε και η ευρύτερη περιοχή.

Η διαφωνία είναι απολύτως θεμιτή. Η επιλεκτική δημιουργία εντυπώσεων μεμονωμένα για την περιοχή και η απαξίωση μιας ιδιωτικής εγκατάστασης, όμως, δεν μπορούν να υποκαθιστούν τα πραγματικά γεγονότα.

Δεν επιδιώκουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις, ούτε αποδίδουμε κίνητρα.

Ζητούμε το αυτονόητο: η συγκεκριμένη ιδιοκτησία να κρίνεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά, με τις λοιπές ιδιοκτησίες που είναι παρακείμενες του Ξηροποτάμου, βάσει πραγματικών και τεχνικών στοιχείων.

Οι φωτογραφίες από την ώρα της κακοκαιρίας είναι στη διάθεση όλων. Η πραγματικότητα, άλλωστε, είναι η καλύτερη απάντηση στις εντυπώσεις.»

Οι φωτογραφίες:

Οι εγκαταστάσεις Σκουλούδη
.Ο Ξηροπόταμος δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου
Η άλλη πλευρά της Γέφυρας στο ύψος του Lid
Ο Ξηροπόταμος στο ύψος του Lidl
.Ο Ξηροπόταμος στο ύψος των εγκαταστάσεων Γιαννούλη
Ο Ξηροπόταμος στο ύψος των εγκαταστάσεων Σκουλούδη

Η επιστολή των κατοίκων που προηγήθηκε

Στις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου – Μοιρών είχαν απευθυνθεί στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέροντας στην επιστολή τους:

«Κύριε Υπουργέ, μετά τις τελευταίες πλημμύρες, εξακολουθείτε να θεωρείτε ασφαλείς τις αποθήκες Σκουλούδη για χώρο φιλοξενίας ανθρώπων; Κύριε Υπουργέ, Μετά και τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα, τις υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών και τις εικόνες από τις περιοχές που βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλες ποσότητες νερού, ελπίζουμε ότι αντιλαμβάνεστε πλέον με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια τον κίνδυνο που συνεπάγεται η επιλογή των πρώην αποθηκών Σκουλούδη για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας/κράτησης.

Δεν σας μιλάμε θεωρητικά. Σας έχουμε ήδη ενημερώσει γραπτά και προσωπικά στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μαζί σας Και σήμερα σας καλούμε να απαντήσετε σε ένα απλό αλλά κρίσιμο ερώτημα: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν ένας χώρος που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με ένα μη οριοθετημένο ρέμα αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλής σε περίπτωση ακραίου πλημμυρικού φαινομένου; Ο Ξηροπόταμος αγκαλιάζει κυριολεκτικά την εγκατάσταση. Οι υφιστάμενες κατασκευές εφάπτονται με τις όχθες του ρέματος, το λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ίδια η περιοχή έχει ιστορικό πλημμυρικών φαινομένων.

Η ΥΔΟΜ και η υπηρεσία υδάτων και ρεμάτων έχουν καταγράψει τον Ξηροπόταμο ως μη οριοθετημένο ρέμα, ενώ το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Ξηροποτάμου και της οριοθέτησης του ρέματος καθιστά αναγκαία προϋπόθεση την δημιουργία του φράγματος των Δαφνών. Και σας ρωτάμε: Τι θα συμβεί εάν μια ακραία βροχόπτωση προκαλέσει υπερχείλιση όπως έχει ξανασυμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν; Πού θα οδηγηθούν οι άνθρωποι που θα βρίσκονται μέσα στη δομή; Τι θα συμβεί εάν η πρόσβαση αποκλειστεί από πλημμυρικά ύδατα;

Πώς θα πραγματοποιηθεί η εκκένωση; Και, κυρίως: Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζεται μια τέτοια χρήση πριν ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος και πριν εξασφαλιστεί πλήρης και τεκμηριωμένη αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής; Δεν είναι κινδυνολογία

Είναι στοιχειώδης απαίτηση πολιτικής προστασίας και ασφάλειας ανθρώπινης ζωής. Υπάρχει και το ιστορικό της περιοχής. Κάτοικοι μας έχουν περιγράψει σοβαρά πλημμυρικά γεγονότα προηγούμενων δεκαετιών, κατά τα οποία η ευρύτερη περιοχή μετατράπηκε σε εκτεταμένη πλημμυρική ζώνη, με καταστροφές σε καλλιέργειες, πλημμύρες ιδιοκτησιών και προβλήματα ακόμη και στον οδικό άξονα Ηρακλείου–Μοιρών. Δεν ζητάμε να γίνουν δεκτές οι μαρτυρίες αυτές ως υποκατάστατο επιστημονικών δεδομένων

Ζητάμε από το κράτος να ανοίξει τα αρχεία του και να μας παρουσιάσει τα επίσημα στοιχεία για το ιστορικό των πλημμυρών του Ξηροποτάμου. Υπάρχουν επίσημα αρχεία και μελέτες του ΥΠΕΝ για ιστορικά πλημμυρικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Αυτά πρέπει να αξιολογηθούν πριν, όχι μετά από μια καταστροφή. Κύριε Υπουργέ, δεν ζητάμε να μας πιστέψετε. Σας ζητάμε να ελέγξετε. Να ζητήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες: – πλήρη υδραυλικό έλεγχο, – έλεγχο της παροχετευτικότητας του Ξηροποτάμου, – αξιολόγηση του ιστορικού πλημμυρών, – έλεγχο των υφιστάμενων τοιχίων και της γέφυρας, – έλεγχο της νομιμότητας και της ασφάλειας των κατασκευών, – και σαφή απάντηση για την καταλληλότητα του ακινήτου για τη συγκεκριμένη χρήση

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η διαδικασία πρέπει να σταματήσει. Γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική: «προχωράμε και βλέπουμε». Όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν υπάρχει περιθώριο για πειράματα. Και σας το λέμε ξεκάθαρα: Εάν, παρά τις προειδοποιήσεις, τα τεχνικά ζητήματα, το ιστορικό της περιοχής και τις επισημάνσεις των αρμόδιων φορέων, προχωρήσει η συγκεκριμένη χωροθέτηση και στο μέλλον προκύψει σοβαρό περιστατικό, οι ευθύνες δεν μπορούν να αναζητηθούν εκ των υστέρων. Όταν ένας κίνδυνος έχει τεθεί εγκαίρως υπόψη των αρμοδίων, η πρόληψη αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Κύριε Υπουργέ, έχετε πλέον ενημερωθεί. Τα ερωτήματα έχουν τεθεί. Τα στοιχεία ζητούνται. Η τοπική κοινωνία αντιδρά

Μην περιμένετε να αποδειχθεί ένας κίνδυνος με μια πραγματική καταστροφή. Αποτρέψτε την πριν συμβεί. ΟΧΙ ΔΟΜΗ ΣΤΟΝ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής

Ή συντονιστικη επιτροπή

Οι Πρόεδροι Κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων

Ο Πρόεδρος ΟΕΒΕΝΗ»

Προηγούμενο

Μυλοπόταμος: Ποια χωριά παραμένουν χωρίς νερό – «Μάχη» για την αποκατάσταση των δικτύων

Επόμενο

Θρήνος στη Γαύδο για τον 16χρονο Νικόλα που σκοτώθηκε στη Χερσόνησο - Την Δευτέρα η κηδεία του

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα