Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του ΟΦΗ: Τα εγγυημένα έσοδα και η προοπτική των 8 αγώνων στο Europa League

Μετά το 3-0 επί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο πρώτο παιχνίδι των playoffs, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν αποκτήσει προβάδισμα και καλoύνται στις 27 Αυγούστου να ολοκληρώσουν τη δουλειά, εξασφαλίζοντας όχι μόνο μια ιστορική συμμετοχή, αλλά και σημαντικά έσοδα για το ταμείο του.

Intime
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Μια ονειρεμένη, μαγική και θριαμβευτική βραδιά για τον ΟΦΗ, η χθεσινή. Μια νύχτα ορόσημο και ένα τελικό 3-0 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Κάπως έτσι, ο ΟΦΗ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση της ιστορίας του, με την πρόκριση στη League Phase του Europa League να απέχει πλέον μόλις ένα βήμα.

Μετά το 3-0 επί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο πρώτο παιχνίδι των playoffs, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν αποκτήσει προβάδισμα και καλούνται στις 27 Αυγούστου να ολοκληρώσουν τη δουλειά, εξασφαλίζοντας όχι μόνο μια ιστορική συμμετοχή, αλλά και σημαντικά έσοδα για το ταμείο του.

Η κλήρωση της League Phase θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου, με 17 ομάδες να έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στη διοργάνωση. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο Ολυμπιακός. Οι υπόλοιπες 19 θέσεις θα συμπληρωθούν από τους 12 νικητές των playoffs του Europa League και τους επτά ηττημένους των playoffs του Champions League.

Πως θα διεξαχθεί η φετινή League Phase στο Europa League.

Στη League Phase θα συμμετέχουν συνολικά 36 ομάδες. Κάθε μία θα δώσει οκτώ αγώνες, απέναντι σε οκτώ διαφορετικούς αντιπάλους, με τέσσερα παιχνίδια εντός και τέσσερα εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα προκριθούν απευθείας στους «16», ενώ εκείνες που θα βρεθούν στις θέσεις 9-24 θα συμμετάσχουν στα playoffs για την πρόκριση στη φάση των «16».

Οι τελευταίες 12 ομάδες θα ολοκληρώσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Για τον ΟΦΗ, επομένως, η πρόκριση δεν σημαίνει απλώς οκτώ ιστορικά παιχνίδια. Σημαίνουν και τέσσερα παιχνίδια στο Παγκρήτιο, η πιθανότητα να βρεθεί κάποιο πολύ μεγάλο brand στο Ηράκλειο είναι μεγάλη.

Σχεδόν 6 εκατ. ευρώ έσοδα πριν από την πρώτη σέντρα

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ανδρέα Δημάτου στο gazzetta.gr, εφόσον ο ΟΦΗ επιβεβαιώσει την πρόκρισή του στη League Phase, μπορεί να υπολογίζει σε σχεδόν 6 εκατ. ευρώ εγγυημένα έσοδα, πριν ακόμη αγωνιστεί για πρώτη φορά στη διοργάνωση, στις 16 ή 17 Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο ποσό είναι το μπόνους συμμετοχής των 4.310.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε όλες τις 36 ομάδες της League Phase.

Στη συνέχεια προστίθενται τα χρήματα από το value pillar, το οποίο προκύπτει από τον συνδυασμό του European part, δηλαδή του πενταετούς συντελεστή και του τηλεοπτικού συμβολαίου της χώρας, και του non-European part, που βασίζεται στον δεκαετή συντελεστή.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο ΟΦΗ βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης του European part και δικαιούται έξι μερίδια των 217.000 ευρώ, δηλαδή 1.302.000 ευρώ. Παράλληλα, από το non-European part βρίσκεται στην 33η θέση και δικαιούται τέσσερα μερίδια των 80.000 ευρώ, δηλαδή 320.000 ευρώ.

Το value pillar φτάνει έτσι συνολικά τα 1.620.000 ευρώ, ανεβάζοντας τα εγγυημένα έσοδα του ΟΦΗ κοντά στα 6 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά με τον Ολυμπιακό είναι χαρακτηριστική. Με τον πολύ υψηλότερο συντελεστή του, οι αντίστοιχες εγγυημένες απολαβές του πρωταθλητή Ελλάδας στο Europa League υπολογίζονται περίπου στα 12,6 εκατ. ευρώ.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή

Το πραγματικό οικονομικό ταβάνι για τον ΟΦΗ μπορεί να γίνει ακόμη υψηλότερο, ανάλογα με την αγωνιστική του πορεία.

Κάθε νίκη στη League Phase αποφέρει 450.000 ευρώ, ενώ κάθε ισοπαλία 150.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει μπόνους 75.000 ευρώ για κάθε θέση στην τελική βαθμολογία της League Phase.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-8 θα λάβουν επιπλέον 600.000 ευρώ, ενώ εκείνες που θα καταταχθούν στις θέσεις 9-16 θα πάρουν 300.000 ευρώ. Η πρόκριση στον επόμενο νοκ άουτ γύρο αποφέρει ακόμη 300.000 ευρώ, η πρόκριση στους «16» 1,75 εκατ. ευρώ και η παρουσία στα προημιτελικά 2,5 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, τα σχεδόν 6 εκατ. ευρώ αποτελούν την ασφαλή βάση. Από εκεί και πέρα, κάθε βαθμός, κάθε θέση και κάθε πρόκριση αυξάνει ακόμη περισσότερο τα έσοδα.

Η τεράστια διαφορά με το Conference League

Ακόμη και σε περίπτωση αποκλεισμού από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο ΟΦΗ δεν θα έμενε χωρίς σημαντικό οικονομικό όφελος. Αν συνέχιζε στο Conference League, τα εγγυημένα έσοδά του θα υπολογίζονταν σε λίγο κάτω από 5 εκατ. ευρώ, καθώς οι υψηλότερες θέσεις που θα καταλάμβανε στις σχετικές κατατάξεις του value pillar θα περιόριζαν τη διαφορά.

Ωστόσο, το Europa League προσφέρει στον ΟΦΗ κάτι πολύ περισσότερο από ένα καλύτερο οικονομικό πακέτο: του δίνει την ευκαιρία να μετρηθεί σε μια διοργάνωση υψηλότερου επιπέδου και να ζήσει οκτώ ευρωπαϊκές βραδιές απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους.

Και υπάρχει ακόμη μία σημαντική λεπτομέρεια: η παρουσία δύο ελληνικών ομάδων, του Ολυμπιακού και του ΟΦΗ, στην ίδια League Phase δεν μειώνει τα έσοδα καμίας από τις δύο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Παράλληλα, οι δύο ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους στη League Phase. Η πιθανότητα να συναντηθούν υπάρχει από την πρώτη κιόλας φάση των νοκ άουτ.

Ο ΟΦΗ, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική καμπή. Αν ολοκληρώσει στις 27 Αυγούστου την πρόκριση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, θα εξασφαλίσει όχι μόνο την παρουσία του ανάμεσα στις 36 ομάδες του Europa League, αλλά και ένα οικονομικό «δέλεαρ» σχεδόν 6 εκατ. ευρώ.

Και από εκεί και πέρα, οι οκτώ αγώνες της League Phase μπορούν να μετατρέψουν αυτή τη συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα αγωνιστικά και οικονομικά κεφάλαια στην ιστορία του συλλόγου.

Προηγούμενο

Φραγκίσκος Παρασύρης: «Οδηγός χρέους η θυσία των 47 Εθνομαρτύρων σε Δαμάστα και Μάραθο»

Επόμενο

Χαβάη: Ο Πέτρος Πολυχρονίδης κολύμπησε μπροστά από το σπίτι του Μπαράκ Ομπάμα

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Μπενίτεθ: «Πιστεύω απόλυτα στο πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, μαζί με τον κόσμο να επιστρέψουμε στους τίτλους»

Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα με την έλευση του κορυφαίου Ισπανού τεχνικού, Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος στην επίσημη παρουσίασή του έδωσε το…