Μην χάνεις είδηση. Βάλε το
CRETA24
στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Φωτιά στο Μελιδοχώρι: Ζητούν πλήρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών
Η ΕΟΑΣΗ ζητά άμεσες καταγραφές από τον ΕΛΓΑ και αποζημίωση στο 100% για τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Μετά το καταστροφικό πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μελιδοχώρι του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, η οποία άφησε πίσω της χιλιάδες καμένα στρέμματα, ζημιές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο αλλά και υποδομές, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΕΟΑΣΗ) ζητά την άμεση στήριξη των πληγέντων παραγωγών.
Όπως έχει ήδη γράψει το CRETA24, οι εικόνα που παρουσιάσει πλέον η περιοχή αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής, με καμένες αγροτικές και δασικές εκτάσεις, απώλειες σε ζώα, ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και γεωτρήσεις, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους.
Η ΕΟΑΣΗ ζητά αποζημίωση στο 100% και άμεσες καταγραφές από τον ΕΛΓΑ
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΟΑΣΗ επισημαίνει ότι η πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όπως αναφέρει, οι κτηνοτρόφοι έχασαν ζώα και εγκαταστάσεις, ενώ όσοι κατάφεραν να απομακρύνουν τα κοπάδια τους καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος διατροφής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω της περιόδου κυοφορίας.
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι παραγωγοί βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με υψηλό κόστος παραγωγής, μειωμένες επιδοτήσεις και χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά.
Η ΕΟΑΣΗ ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ, ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι απαραίτητες αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών.
Παράλληλα, απαιτεί να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Ζητά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ
Η Ομοσπονδία επαναφέρει επίσης το πάγιο αίτημά της για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών.
Όπως αναφέρει, απαιτείται ένα σύστημα αποζημιώσεων που θα καλύπτει το σύνολο της ζημιάς και θα επιτρέπει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παραμένουν στην παραγωγή, ενώ ζητά και την ενίσχυση της υπηρεσίας με το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό για την ταχύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΗ:
«Η φωτιά που ξέσπασε προχτές στο Μελιδοχώρι του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων προκάλεσε σημαντικές και εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις . Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και ολοκληρωτικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο , φέρνοντας σε απόγνωση τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και κτηνοτρόφους που είδαν τις περιουσίες , τα ζώα και τα ποιμνιοστάσια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός , ειδικά σε μία περίοδο που τα ζώα κυοφορούν και δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους σε άλλο μέρος , με συνέπεια να χρειάζονται περισσότερες ζωοτροφές με το κόστος όπως καταλαβαίνει ο καθένας να εκτινάσσεται σε απλησίαστα οικονομικά μεγέθη για τους κτηνοτρόφους την ίδια στιγμή που , εκτός από τα χρέη και τα δάνεια , εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι από χίλια μύρια άλλα προβλήματα όπως το κόστος παραγωγής , οι πετσοκομμένες επιδοτήσεις και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων , αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο, και της ΚΑΠ της ΕΕ που προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα.
Η ΕΟΑΣΗ που από θέση αρχής βρίσκεται πάντα στο πλευρό των βιοπαλαιστών της υπαίθρου , απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ , ώστε να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι αλλά και οι άλλοι καλλιεργητές που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται στο 100% της ζημιάς , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απαιτούμε , εδώ και τώρα , να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός τού ΕΛΓΑ, να αποζημιωνόμαστε ώστε να μπορούμε να παραμένουμε στην παραγωγή μας , διατηρώντας το αντίστοιχο αναγκαίο εισόδημα , όπως και να στελεχωθεί η υπηρεσία με επιστημονικό και άλλο δυναμικό που να καλύπτει τις ανάγκες μας».