Τραμπ σε Ερντογάν: Τα F-35 είναι κάτι που θα σκεφτούμε

Η πολυαναμενόμενη 36η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινάει σήμερα 7 Ιουλίου με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Άγκυρα και την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15:15 στο Προεδρικό Μέγαρο.

AP Photo/Alex Brandon
Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Στην Άγκυρα έφτασε στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο ενώ είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία και στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, πριν συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο των ηγετών που προηγείται της κύριας συνόδου της Τετάρτης.

Στο τραπέζι αμυντικές δαπάνες, Ουκρανία και F-35 για την Τουρκία

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται μπροστά σε μια «ραγδαία αλλαγή» για την ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη συλλογική τους ασφάλεια, σε μια περίοδο όπου η Ουάσιγκτον εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη να επωμιστεί το κύριο βάρος της άμυνας της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η απαίτηση των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των συμμάχων στο 5% του ΑΕΠ, καθώς και η ενίσχυση της στρατιωτικής τους συμμετοχής σε κρίσιμα μέτωπα ασφαλείας.

Παράλληλα, η Σύνοδος διεξάγεται στη σκιά της δυσαρέσκειας που έχει εκφράσει η αμερικανική πλευρά για τη στάση ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων εντός της Συμμαχίας, ενώ η περιορισμένη διάρκεια των εργασιών θεωρείται από πολλούς ως προσπάθεια αποφυγής ανοικτών συγκρούσεων μεταξύ των ηγετών.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης το μέλλον της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή συνεισφορά στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, ζητήματα που αναμένεται να καθορίσουν τον στρατηγικό προσανατολισμό της Συμμαχίας τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιμήσεις που θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο αυτό θα προϋπέθετε πολιτική απόφαση από την αμερικανική πλευρά, ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια, όπως η παρουσία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία και οι ευρύτερες αμερικανοτουρκικές διαφορές.

Από ελληνικής πλευράς, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Αθήνα δεν συνδέει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας και δεν παρεμβαίνει σε διμερείς συμφωνίες τρίτων χωρών, αν και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Η φετινή Σύνοδος του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων, με βασικά θέματα στην ατζέντα την αμυντική θωράκιση της Συμμαχίας, τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών, τη στήριξη προς την Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα φιλοξενεί τη διήμερη σύνοδο στις 7 και 8 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των ηγετών και των 32 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και εκπροσώπων χωρών-εταίρων της Συμμαχίας.

Προηγούμενο

Νάνσυ Ζαμπέτογλου – Θανάσης Αναγνωστόπουλος: Στον «αέρα» το νέο τρέιλερ της νέας εκπομπής στον ΣΚΑΪ

Επόμενο

Απεσωκάρι: Ένοχος για φθορά ο κατηγορούμενος – Δεν έγινε δεκτή η σύνδεση της υπόθεσης με τη δολοφονία Δασκαλάκη

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στον τοίχου ενός φάρου στην Ταζμανία – Δείτε φωτογραφίες

Το περιεχόμενο της επιστολής αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολύτιμο: επρόκειτο για δύο χειρόγραφες σελίδες που περιέγραφαν λεπτομερώς τις αναβαθμίσεις που έγιναν…
Περισσότερα

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση του απεσταλμένου του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ με τον Πούτιν στη Μόσχα

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, συνάντησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα σήμερα σε μια κρίσιμη, όπως την έχει…