ΕΒΕΠ: Τρεις προτάσεις για την αγορά μετά την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς καταθέτει τρεις προτάσεις προς την πολιτεία και τις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με στόχο τη στήριξη της αγοράς, της ελληνικής παραγωγής και των καταναλωτών.

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE

Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αυτορρύθμισης της αγοράς, μετά την κατάργηση του θεσμοθετημένου πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, καταθέτει τρεις προτάσεις προς την πολιτεία και τις επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, με στόχο τη στήριξη της αγοράς, της ελληνικής παραγωγής και των καταναλωτών.

Οι τρεις προτάσεις

Η πρώτη πρόταση αφορά τη δημιουργία ειδικού φορολογικού πλαισίου που θα παρέχει κίνητρα σε επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ για επενδύσεις στην ελληνική παραγωγή, μέσω σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού επί μέρους των εταιρικών κερδών.

Η δεύτερη προβλέπει την αντικατάσταση των τριών υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ από δύο σταθερούς συντελεστές, με βάση τον πραγματικό μέσο σταθμισμένο συντελεστή πωλήσεων των σούπερ μάρκετ, ο οποίος, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, διαμορφώνεται περίπου στο 11% επί της καθαρής αξίας των προϊόντων.

Η τρίτη πρόταση απευθύνεται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καλώντας τες να συμμετάσχουν στις θερινές εκπτώσεις Ιουλίου – Αυγούστου, ως ένδειξη κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στους καταναλωτές.

ΕΒΕΠ: Τρεις προτάσεις για την αγορά μετά την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Αύξηση τζίρου και σημαντική συμβολή στα φορολογικά έσοδα

Το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ζήτηση για βασικά αγαθά παραμένει ισχυρή ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, ο κύκλος εργασιών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ανήλθε το 2025 στα 16,24 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,1% σε σύγκριση με το 2024. Για το πρώτο εξάμηνο του 2026 εκτιμάται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε μεταξύ 8,7 και 8,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 7% έως 8%.

Παράλληλα, το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή του κλάδου στα δημόσια έσοδα, σημειώνοντας ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ εκτιμώνται σε 1,80-1,90 δισ. ευρώ για το 2025, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2026 υπολογίζονται σε περίπου 1,02 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει, σχεδόν το 25% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ από την ιδιωτική κατανάλωση προέρχεται από τις αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Τέλος, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών, οι καταναλωτές δεν περιόρισαν τις αγορές βασικών αγαθών, αλλά προσαρμόστηκαν επιλέγοντας συχνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αξιοποιώντας τις προσφορές των καταστημάτων.

Προηγούμενο

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Επόμενο

Τζάκρη: Δεν έχω προσωπική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ

Μην χάνεις είδηση. Βάλε το CRETA24 στην Google
ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ CRETA24 ΣΤΗΝ GOOGLE
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα

Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για 44 θέσεις προϊσταμένων στο Κτηματολόγιο

Με 44 θέσεις προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων στελεχώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Κτηματολόγιο. Η προκήρυξη αφορά επτά θέσεις…