Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη και… δεν το ξέραμε

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

Εσείς το ξέρατε ότι η Ελλάδα είναι… πυλώνας σταθερότητας για την ενέργεια στην Ευρώπη; Ε να που το μαθαίνετε από τον κ. Σκέρτσο! Δεν έχει τόσο σημασία ότι την χρυσοπληρώνουμε… αλλά είμαστε πυλώνας σταθερότητας! Αυτό μετράει…

«Τι κοινό έχουν στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση η Ελλάδα με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία; Η απάντηση είναι ότι η χώρα μας -όσο κι αν δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει- αποτελεί πλέον έναν εκ των πυλώνων της ενεργειακής σταθερότητας για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ηλεκτροδοτούμε τις γειτονικές μας χώρες με σημαντικά και ανταγωνιστικά σε τιμές φορτία ενέργειας» έγραψε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα της ΕΕ η Ελλάδα είναι, από τις αρχές του 2026 έως σήμερα, μια εκ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που εξάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές τους χώρες.

Ποιος θα πίστευε πριν 5 χρόνια ότι η Ελλάδα θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη; Κι όμως το ίδιο συνέβη σε ετήσια βάση το 2025 και κατά ένα μέρος στο τέλος του 2024.

Πώς και γιατί συνέβη αυτό; Εξηγεί ο κ.Σκέρτσος:

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου αυτονόητη για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι έως το 2019 η χώρα μας δεν διέθετε ούτε επαρκή παραγωγική βάση για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά ούτε και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας ώστε να μπορεί να εξάγει. Έως το 2023 η Ελλάδα ήταν για δεκαετίες καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση.

Ο τριπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα (φωτοβολταϊκά και αιολικά), από περίπου 5,5 GW το 2018 σε σχεδόν 15 GW το 2025, αποτέλεσε κεντρικό κυβερνητικό στόχο από το 2019, αύξησε σημαντικά την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρές πηγές και ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό συνέβη με απλοποίηση και επιτάχυνση του πλαισίου αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή μας θωράκιση και την βελτίωση της παραγωγικής και εμπορικής μας αυτονομίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι βαθιά πολιτικός.

Γνωρίζουμε ότι πολέμιοι των ΑΠΕ, και ειδικά των αιολικών, είναι τόσο η εγχώρια Αριστερά όσο και η Ακροδεξιά. Την περίοδο 2015-2019 η προσθήκη ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό σύστημα ήταν απειροελάχιστη. Οι ιδεοληψίες κρατούσαν τη χώρα μας εξαρτημένη από εισαγωγές ενέργειας αντί να εκμεταλλευθούμε τις εγχώριες πηγές.

Γι’ αυτό και η καθαρή θέση αυτής της κυβέρνησης υπέρ των ΑΠΕ, μαζί με την πολιτική σταθερότητα των τελευταίων χρόνων, αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για αυτό τον σημαντικό παραγωγικό και ενεργειακό μετασχηματισμό που ενισχύει τόσο την ενεργειακή μας ασφάλεια όσο και το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή.

Τι σημαίνει στην πράξη για την ενεργειακή μας ασφάλεια, την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών, το περιβάλλον και το εμπορικό μας ισοζύγιο αυτή η εξέλιξη;

Η επένδυση σε ένα διαφοροποιημένο εθνικό μίγμα ενέργειας με σημαντικό μερίδιο ΑΠΕ, κάνει καλό τόσο στο περιβάλλον -καθώς μειώνει τις εκπομπές ρύπων- όσο και στην τσέπη μας καθώς υπάρχουν μέρες που οι καλές καιρικές συνθήκες ηλιοφάνειας και αέρα δημιουργούν ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο τιμών τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.

Αυτό που φαίνεται όμως ξεκάθαρα σε αυτή την ενεργειακή κρίση της Μέσης Ανατολής, συγκριτικά με αυτήν της Ουκρανίας 4 χρόνια πριν, είναι ότι πλέον το σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μίγμα μας προστατεύει από τις ακραίες διακυμάνσεις του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Κοινώς, όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε στο ενεργειακό μας μίγμα τόσο λιγότερο εξαρτόμαστε από τις χρηματιστηριακές αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η Ελλάδα έχει μετατραπεί από καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας σε καθαρό εξαγωγέα, με σημαντικά πιο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στη χονδρική από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό καταγράφεται και στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Τέλος, αυτή η εξέλιξη βελτιώνει πέρα από το ενεργειακό και το εξαγωγικό προφίλ της χώρας μας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση και του εμπορικού μας ελλείμματος που αποτελεί μια πάγια διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας…»

Η ανάρτηση του κ.Σκέρτσου:

 

Προηγούμενο

Σοκ από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής για τη δολοφονία στην Καλαμαριά

Επόμενο

Champions League: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και ο δρόμος μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης

Σχετικά Άρθρα